Hlavní obsah

Každá koruna se počítá. Nejvýkonnější herní procesor přijde s levnější posilou

Novinky, mif

Na přelomu května a června by se měl objevit na pultech obchodů nejvýkonnější herní procesor Core i9-10900K. Nepřijde však sám, prodávat se bude i s levnější posilou. Ta přitom může nabídnout navzdory nižší cenovce klidně i stejný výpočetní výkon.

Foto: archív výrobce

Procesor Intel Core i9-10900KF

Článek

Při pohledu na specifikace nových procesorů Intel Core desáté generace budí pozornost vedle nejvýkonnějšího čipu Core i9-10900K ještě model Core i9-10900KF. Ten má totiž v základu úplně stejné pracovní frekvence jako jeho dražší bratříček.

Výkon je tedy zcela totožný. Uživatelé mohou počítat se základním pracovním tempem 3,7 GHz, v režimu Boost pak 4,8 GHz. Nechybí ani možnost automatického přetaktování, kdy díky novým technologiím Turbo Boost Max 3.0 a Thermal Velocity Boost dokáže novinka přetaktovat postupně jednotlivá jádra na 5,1 GHz, 5,2 GHz a krátkodobě dokonce i na 5,3 GHz.

Nejvýkonnější herní procesor se dovede sám přetaktovat, aby byl ještě rychlejší

Hardware

Totožný je u obou modelů také počet jader a vláken (10 a 20). Přesto je možné z ceníků vyčíst úplně jiné údaje. Model Core i9-10900K se bude nabízet za 488 dolarů (12 250 Kč), zatímco Core i9-10900KF vyjde případné zájemce na 472 dolarů, tedy v přepočtu 11 830 Kč.

V čem je tedy rozdíl? Levnější model není vybaven integrovaným grafickým jádrem Intel Core UHD Graphics 630. Právě díky tomu může být o něco levnější. I když není rozdíl markantní, při návrhu výkonné sestavy se špičkovou grafickou kartou nebude integrovaný čip potřeba, a tak je možné nějakou tu korunu ušetřit.

Pro jedince, kteří hledají ještě dostupnější modely, budou v rámci desáté generace k mání také čipy z nižších edic Core i7, Core i5, Core i3 a samozřejmě i řady Pentium a Celeron. U nich budou cenovky startovat už na částkách v řádu pár tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Procesory od společnosti Intel desáté generace

Reklama

Související témata:

Související články

Špičkové mobily dostanou nové srdce

Už v příštím roce by se měly začít prodávat první chytré telefony, které budou vybaveny novým čipsetem Snapdragon 865. Ten se bude pyšnit titulem nejvýkonnější...

Výběr článků

Načítám