Hlavní obsah

Špičkové mobily dostanou nové srdce

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v příštím roce by se měly začít prodávat první chytré telefony, které budou vybaveny novým čipsetem Snapdragon 865. Ten se bude pyšnit titulem nejvýkonnější na světě. Proti předchůdci má zvýšit výkon až o čtvrtinu, což půjde v praxi skutečně poznat.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Snapdragon 865 bude přímým nástupcem modelu Snapdragon 855, který pocházel z dílen společnosti Qualcomm. Oba čipsety mají jedno společné – určeny jsou pro ty nejvýkonnější telefony, které v době uvedení budou dostupné na trhu.

A co konkrétně tedy můžeme od novinky čekat? Nejnovější čipset využívá novou generaci jader nazývaných Kryo 585. I když jsou takty a rozdělení jader stejné jako v případě předchůdce, výkon by měl narůst až o 25 %, tedy o čtvrtinu.

Budoucnost patří skládacím mobilům s ohebnými displeji

Mobil

Půjde tedy o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra taktovaného na 2,84 GHz, tří podpůrných jader s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader taktovaných na 1,8 GHz.

Polepšit by si telefony měly také v oblasti mobilní grafiky. Snapdragon 865 totiž nabídne nové grafické jádro Adreno 650, které slibuje až o 20 % vyšší výkon. K tomu by měla dopomoci mimo jiné podpora rychlejších pamětí LPDDR5.

První mobily se ukážou příští rok

V rámci čipsetu byl navýšen také výkon umělé inteligence, a to v porovnání s předchůdcem ze 7 na 15 TOPS.

Za zmínku stojí nový Sensing Hub, který má ještě úsporněji řídit práci hlasových asistentů nebo odečítání dat z pohybových senzorů. Qualcomm dále implementoval novou technologii Quick Charge AI, která prý prodlouží životnost akumulátorů až o 200 cyklů.

První telefony s novým čipsetem by se měly ukázat v příštím roce, pravděpodobně v lednu na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky CES v americkém Las Vegas, nebo v únoru v rámci největšího mobilního veletrhu na světě Mobile World Congress (MWC 2019). Ten se bude již tradičně konat ve španělské Barceloně.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám