Hlavní obsah

Chytré hodinky se prodávají po milionech. Trhu kraluje Apple

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním čtvrtletí letošního roku klesly prodeje chytrých hodinek meziročně o 7,1 %, na což částečně mělo vliv i šíření koronaviru ve světě. Stále se však prodávají po milionech, největší popularitě se pak těší modely od společnosti Apple. Vyplývá to z dat analytické společnosti IDC.

Huawei představuje nové hodinky Watch GT 2Video: archív výrobce

 
Článek

Společnost Apple kraluje neohroženě trhu s podílem 26,8 %. A to i přesto, že americký počítačový gigant prodal během loňského prvního kvartálu více hodinek než letos (4,6 milionu vs. 4,5 milionu).

Naopak dvojka trhu si výrazně polepšila. Huawei totiž zkraje loňského roku prodal pouze 1,2 milionu chytrých hodinek, letos to už bylo 2,6 milionu. Čínskému podniku tak patří druhá příčka s podílem 15,2 %.

Hlídají zdraví i sportovní výkony. Huawei láká na nové chytré hodinky

Hardware

Tak velký nárůst Huawei zaznamenal především díky tomu, že na trh přišel s novými modely.

„V prvním čtvrtletí roku 2020 společnost Huawei uvedla na celosvětový trh hodinky Huawei Watch řady GT 2. Díky neustálé optimalizaci senzorové technologie přinášejí chytré hodinky Huawei zajímavé výhody v oblasti sledování kondice a zdraví. Funkce měření hladiny kyslíku v krvi SpO2 byla novinkou předcházející generace Huawei Watch GT a na trhu sklidila pozitivní zpětnou vazbu,” prohlásil mediální zástupce společnosti Huawei Filip Matys.

Foto: archív výrobce

Watch GT 2e

V tuzemských obchodech se hodinky Watch GT 2e nabízejí za 4499 Kč, vyšší verze GT 2 bez písmenka „e“ v názvu vyjde na 5990 Kč.

Popáté s logem nakousnutého jablka

Apple aktuálně láká na chytré hodinky Watch Series 5. Ty by měly být ve všech ohledech lepší než předchůdce s pořadovým číslem čtyři. Patrně tím nejmarkantnějším rozdílem je funkce Always-On displej. Díky této vychytávce bude malá dotyková obrazovka neustále zapnutá a bude zobrazovat čas jako u skutečných hodinek.

Tato funkce by přitom neměla mít negativní vliv na celkovou výdrž baterie, protože v rámci Always-On displeje se obrazovka přepne do extrémně šetřícího módu, který radikálně omezí obnovovací frekvenci panelu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5

Podle informací výrobce by tak hodinky měly vydržet na jedno nabití totéž co předchůdce – až 18 hodin. To v praxi znamená, že se bez elektrické zásuvky obejdou celý den. Na noc je ale bude nutné dávat do nabíječky.

Nejrůznějších vylepšení je nicméně u pětky daleko více, uvnitř hodinek se například nově ukrývá elektronický kompas. Nechybějí ani vychytávky, kterými se chlubili někteří předchůdci – hodinky používají tzv. next-gen akcelerometr a gyroskop, díky čemuž dovedou bezpečně identifikovat pád. Na to budou podle zástupců Applu navázány další aplikace, aby mohly v případě potřeby přivolat pomoc. Hodí se to pro sportovce, seniory a samozřejmě pro celou řadu dalších uživatelů.

Ceny Watch Series 5 startují na 11 690 Kč.

Lidé se kvůli koronaviru přestali hýbat, ukazují chytré hodinky a fitness náramky

Internet a PC

Trojkou trhu je Samsung

Trojkou trhu je aktuálně Samsung s 1,8 milionu prodaných kusů a podílem 10,8 %. Čtvrtá a pátá příčka pak patří Garminu (7,5 %, 1,3 milionu prodaných hodinek) a Huami (5,8 %, jeden milion prodaných hodinek).

Celosvětově se prodalo v prvním kvartálu letošního roku 16,9 milionu chytrých hodinek, loni to přitom ve stejném období bylo 18,2 milionu.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Watch Active

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám