Hlavní obsah

Wikipedia půjde proti Facebooku s vlastní sociální sítí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě internetu se bez nadsázky schyluje k bitvě titánů. Nejpopulárnější sociální síti Facebooku se totiž rozhodla konkurovat největší internetová encyklopedie Wikipedia. Na vlastní sociální síti totiž pracuje zakladatel známé encyklopedie Jimmy Wales.

Foto: Novinky

Sociální síť WT:Social

Článek

Není žádným tajemstvím, že prostřednictvím sociálních sítí se nejen spojují lidé, ale často se prostřednictvím těchto platforem šíří také nejrůznější dezinformace. A to i přesto, že se provozovatelé sítí snaží proti tomu všemožně bojovat.

Právě v tomto by se měla ale nová sociální síť zvaná WT:Social lišit. „Je čas na něco nového. Mojí myšlenkou je přenést principy Wikipedie do světa sociálních sítí,“ prohlásil Wales.

Foto: Novinky

Sociální síť WT:Social

Narážel přitom na to, že na tvorbě zpráv by se podle jeho představ podílelo více lidí najednou. „Dovedete si představit sociální síť, na které může příspěvky zpracovávat celá komunita?“ neskrýval nadšení z připravované novinky zakladatel Wikipedie. Prozradit bližší detaily o tom, jak by nová sociální platforma měla fungovat, však zatím nechtěl.

Pouze připomněl, že internetová encyklopedie Wikipedia není financována žádnou reklamou a všechen obsah tvoří pouze samotní uživatelé – dobrovolníci. A úplně stejně by měla fungovat také síť WT:Social. Prim na ní tedy budou hrát lidé a nebude obsahovat žádnou reklamu.

Putin chce vlastní Wikipedii

Internet a PC

Wales pracuje na nové sociální síti společně s dalšími dvěma vývojáři. Aby nalákal nově příchozí uživatele, slíbil všem, kteří se přihlásí do testovací verze, že jim osobně pošle žádost o přátelství. „Chci vybudovat skvělou komunitu, ve které se budete cítit dobře,“ uzavřel zakladatel Wikipedie.

Nová sociální síť běží v testovací verzi na adrese wt.social. Na ní se může zaregistrovat každý, kdo je starší 13 let.

Anketa

Uvítali byste novou sociální síť?
Rozhodně ano.
72,1 %
Ne, nepoužívám ani Facebook.
21 %
Ne, stačí mi současná nabídka sítí.
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 463 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká Wikipedia se na protest vypne

Česká verze Wikipedie nebude ve čtvrtek jeden den fungovat. Její editoři tím chtějí protestovat proti chystané celoevropské reformě autorského práva. Podle...

Čína zablokovala Wikipedii

Čínské úřady zablokovaly všechny jazykové verze internetové encyklopedie Wikipedia, zákaz začal platit pravděpodobně kvůli blížícímu se výročí protestů na...

Výběr článků

Načítám