Hlavní obsah

USA prý jednají o možném návratu finanční šéfky Huawei do vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti údajně jedná s právníky zadržované finanční ředitelky čínské telekomunikační firmy Huawei Meng Wan-čou o dohodě, která by jí umožnila vrátit se z Kanady do Číny. Číňanka by za to musela uznat své provinění, uvedl list The Wall Street Journal.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Meng Wan-čou

Článek

Mengovou, která je dcerou zakladatele firmy Huawei Žen Čeng-feje, zadržela kanadská policie v prosinci 2018 na žádost USA. Američané tvrdí, že ředitelka vydávala společnosti Huawei a Skycom za dvě oddělené firmy, ačkoli Spojené státy je považují za jednu. Díky tomu pro společnost zajistila přístup k íránskému trhu v rozporu s americkými sankcemi.

Peking dlouhodobě tvrdí, že za stíháním ředitelky stojí skryté politické motivy amerických úřadů a pravým důvodem kauzy je snaha USA o zpomalení čínského vzestupu.

Jednání mezi právníky Meng Wan-čou a americkým ministerstvem spravedlnosti údajně oživila po amerických prezidentských volbách. Finanční šéfka Huawei ale dlouhodobě odmítá, že by udělala cokoli špatného, a proto se zdráhá na zmíněnou dohodu přistoupit, uvedly zdroje listu The Wall Street Journal.

Huawei dostal v Británii stopku. 5G sítě musí postavit někdo jiný

Mobil

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám