Hlavní obsah

Huawei dostal v Británii stopku. 5G sítě musí postavit někdo jiný

– Londýn

Britské telekomunikační firmy nesmějí od září příštího roku instalovat do sítí páté generace (5G) v Británii žádná nová zařízení od čínské společnosti Huawei. Oznámila to britská vláda. Země se firmu snaží ze zapojení do budování mobilních sítí 5G už déle než rok vyloučit, protože ji považuje za bezpečnostní riziko.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Článek

Kabinet už v červenci nařídil, aby operátoři do konce roku 2027 ze sítí odstranili už využívané komponenty od Huawei.

Ministr Oliver Dowden, do jehož kompetence spadá také digitalizace, v pondělí uvedl, že usiluje o to, aby v sítích 5G vůbec nefigurovali rizikoví dodavatelé.

Huawei se odvolal proti vyloučení z výstavby sítí 5G ve Švédsku

Mobil

Nový termín je kratší, než se očekávalo, uvedla BBC. Možnost ponechat si zatím starší vybavení od Huawei ale zůstává.

Technologie Huawei podle Washingtonu představují bezpečnostní hrozbu, Peking je podle něj využívá ke špionáži. Čína toto obvinění dlouhodobě odmítá. Americký prezident Donald Trump tlačí na americké spojence, včetně Británie, aby Huawei z výstavby sítí 5G vyloučili.

Británie chystá nový zákon o telekomunikacích, který má dát vládě vůči telekomunikačním firmám větší pravomoci. V úterý jej ve druhém čtení projedná britský parlament, poznamenala BBC.

Jako první zavedla 5G loni Jižní Korea, řada zemí brojí proti Huawei

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám