Hlavní obsah

Úřady vyšetřují jednu z největších kryptoměnových burz Binance

Washington

Americké úřady, které vyšetřují praní špinavých peněz a daňové podvody, se zaměřily na jednu z největších kryptoměnových burz Binance. Společnost, která je díky své české verzi populární i mezi českými fanoušky kryptoměn, vyšetřuje americké ministerstvo spravedlnosti a daňový úřad IRS. Napsala to dnes s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Bereme naše právní závazky velmi vážně a s regulačními orgány a orgány činnými v trestním řízení spolupracujeme,” uvedla v e-mailu mluvčí Binance Jessica Jungová.

Vyšetřování Binance přichází poté, co minulý měsíc německý úřad pro finanční dozor BaFin varoval burzu, že jí hrozí pokuta za to, že nabízí obchodování, aniž by zveřejnila prospekt s informacemi pro investory, což porušuje zákony Evropské unie. Zprávy, že se podnikání Binance chystají prověřit americké úřady, se objevily ve zpravodajství agentury Bloomberg už dříve, šéf a spoluzakladatel firmy Changpeng Zhao je ale označil za neopodstatněné a za pokus konkurence jeho firmu očernit.

Američtí úředníci se obávají, že kryptoměny se používají k utajování nelegálních transakcí, včetně krádeží a obchodů s drogami. Dalším varovným znamením je podle Bloombergu páteční kybernetický útok na sítě potrubí pro přepravu ropných produktů americké společnosti Colonial Pipeline. Ta podle zdrojů agentury zaplatila hackerům z východní Evropy téměř pět milionů dolarů (105 milionů Kč) jako výkupné, a to ve formě nesledovatelné kryptoměny.

Jediný tweet otřásl celým světem kryptoměn. Kurzy rekordně padají

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám