Hlavní obsah

Twitter je pod tlakem akcionářů, aby usiloval o dohodu s Muskem

New York

Společnost Twitter se dostává pod rostoucí tlak akcionářů, aby jednala s Elonem Muskem, přestože nejbohatší člověk světa označil svoji nabídku na převzetí za 43 miliard USD (971,5 miliardy Kč) za nejlepší a konečnou. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

I když se pohledy akcionářů Twitteru na to, jaká by měla být spravedlivá cena, liší, mnozí se na společnost obrátili poté, co Musk nastínil svůj plán financování akvizice. Vyzvali firmu, aby si nenechala příležitost k dohodě uniknout.

Správní rada Twitteru se brání nepřátelskému převzetí společnosti Muskem

Internet a PC

Očekává se, že správní rada Twitteru označí do čtvrtka, kdy má zveřejnit výsledky hospodaření, nabídku za příliš nízkou. Nicméně někteří akcionáři, kteří s tímto názorem souhlasí, stále chtějí, aby Twitter usiloval o lepší nabídku od Muska. Ten za jednu akcii nabídl 54,20 USD.

Jednou z možností, jak může firma dále postupovat, aby získala lepší nabídku, je nabídnout Muskovi své účetní knihy. Může také požádat o nabídky další možné zájemce. Podle zdrojů je nyní stále pravděpodobnější, že správní rada se pokusí získat od Muska lepší nabídku, i když současnou odmítne.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Elon Musk

„Nebyl bych překvapen, kdybych se příští týden vzbudil a zjistil, že Musk zvýšil to, co označil za nejlepší a konečnou nabídku, možná až na 64,20 USD za akcii,“ řekl jeden z manažerů fondu, který investoval do Twitteru. Mohl by ale také podle něj od plánů zcela odstoupit. „Možné je všechno,“ dodal.

Akcie Twitteru v pátek uzavřely na ceně 48,93 USD. To je proti Muskově nabídce výrazně méně.

Twitter po Muskově nabídce přijal kroky, kterými chce zabránit tomu, aby zvýšil svůj podíl více než devět procent nad 15 procent bez vyjednání dohody se správní radou. Musk v reakci na to pohrozil, že využije podporu od registrovaných akcionářů Twitteru pro svoji nabídku. Pro vedení Twitteru by to znamenalo oslabení vyjednávací pozice, pokud by se ukázalo, že jde proti vůli mnoha investorů.

„Připravil nás o peníze.“ Bývalí akcionáři Twitteru žalují Muska

Internet a PC

Musk se od 14. dubna, kdy představil svoji nabídku, setkává s akcionáři Twitteru a snaží se získat pro svoji nabídku jejich podporu. Podle něj je nutné, aby byl Twitter převeden do soukromého vlastnictví, aby se mohl rozvíjet a stal se skutečnou platformou pro svobodné vyjadřování.

Výhodou pro správní radu Twitteru je, že Muskova nabídka nepřiměla armádu jeho příznivců na Twitteru stát se novými akcionáři, kteří by mohli podpořit jeho nabídku, uvádějí zdroje. Podle nich se základna drobných investorů Twitteru od oznámení, že získal podíl ve firmě, zvýšila na přibližně 22 procent z předchozích zhruba 20 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Musk chce koupit Twitter

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk chce koupit Twitter. Podle agentury Bloomberg ohodnocuje nabídka společnost na 43 miliardy dolarů (v přepočtu téměř...

Výběr článků

Načítám