Hlavní obsah

Toshiba se chce rozdělit, nejspíš vzniknou tři různé firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba zvažuje, že se rozdělí na tři dílčí firmy. Zaměřily by se na infrastrukturu, elektronická zařízení a paměťové čipy a s akciemi každé z nich by se obchodovalo na burze. Podle agentury Reuters to uvedl mluvčí firmy. Společnost se snaží zefektivnit své podnikání. Krok by podle agentury Kjódó mohl výrazně změnit prostředí v technologickém sektoru.

Foto: Toru Hanai / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Toshiba má známé jméno a dlouhou historii. Podle mluvčího firmy je případné rozdělení na tři části jednou z možností a docházelo by k němu postupně během několika let. List Nikkei dříve informoval, že společnost plánuje rozdělení na rok 2023.

Toshiba čelí rostoucímu tlaku zahraničních aktivistických akcionářů, kteří v ní vlastní většinu, aby zefektivnila své obchodní portfolio. Podle zdrojů Kjódó společnost také zvažuje, že by odešla z burzy.

Dalším zájemcem o Toshibu je americký Bain Capital

Ekonomika

Zájem převzít Toshibu projevila před časem britská společnost soukromého kapitálu CVC Capital Partners. V dubnu ale od svého záměru ustoupila.

Toshiba po účetním skandálu z roku 2015 a po bankrotu své americké jaderné součásti Westinghouse Electric z roku 2017 přistoupila k restrukturalizaci a je nyní štíhlejší. Vlastní také podíl ve výrobci polovodičů Kioxia Holdings.

Toshiba je ve ztrátě, poprvé po téměř čtyřech letech

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám