Hlavní obsah

S moderními technologiemi si často nerozumí ani čtyřicátníci

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro většinu náctiletých jsou chytré telefony, počítače a tablety v dnešní době již naprostou samozřejmostí – podobně jako například nositelná elektronika. Ale starší ročníky si s moderními technologiemi tolik nerozumí. Nebavíme se přitom o seniorech, ale například o čtyřicátnících. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kaspersky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Více než třetina Čechů starších 46 let (37 %) se musí každý den vypořádat s problémy okolo digitálních technologií. „To je velký nepoměr k pouze 5 % lidí mezi 18 a 45 lety. Starším lidem totiž dělají problém i záležitosti, které ostatní považují za banální – odeslání e-mailu s přílohou nebo nakoupení zboží přes internet,“ komentovali tvůrci průzkumu výsledky.

Není tedy velkým překvapením, že se složitějšími úkony, jako je například nastavení routeru nebo NAS serveru, mají starší ročníky často problém.

Řada respondentů starších 46 let uvedla, že je ochotna za vyřešení IT problému zaplatit odborníkům. K takovému kroku se v minulosti uchýlilo 25 % z nich. „Daleko častěji ale o pomoc žádají své blízké. Více než polovina (53 %) se obrací s prosbou o pomoc na své děti, 18 % na své partnery a 16 % na mladší přátele,“ vyplývá z průzkumu.

Pomůžeš mi příště?

Více než třetina lidí (36 %) za pomoc s IT zpravidla pouze poděkuje, finanční či jiná odměna již nenásleduje. „Čtvrtina jich situace naopak ještě využije a svých zachránců se zeptá, zda jim příště zase budou ochotní pomoci. Existují ale i rodiče či prarodiče, kteří se za pomoc s IT problémem revanšují uvařeným obědem či večeří (18 %), malým dárkem (17 %) nebo pozváním do restaurace (6 %),“ podotkli tvůrci průzkumu.

Mladší jedinci přitom nejčastěji svým blízkým pomáhají s nakupováním na e-shopech nebo spravováním on-line bankovnictví. Jako druhou nejčastější aktivitu pomoci Češi uvádějí přenastavení nebo zabezpečení WiFi routeru (57 %). Výjimkou nicméně není ani pomoc s nainstalováním a používáním bezpečnostních řešení (46 %).

„Z uvedených aktivit je patrné, že starší generace mají obavy z bezpečného užívání internetu. Nechtějí, aby jejich osobní informace skončily v rukách počítačových pirátů nebo aby peníze za nákup poslali na špatné konto. Digitálním technologiím se ale nebrání – za ‚děsivé‘ je označila jen 4 %. Naopak za důležité pro každodenní činnosti je označilo 58 % Čechů starších 46 let. 17 % si jich ale také uvědomuje, že bez pomoci bližních by nejspíše nebyli schopni některé technologie používat správně,“ uzavřeli tvůrci průzkumu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám