Hlavní obsah

Rychlý internet v Česku? Stát zaplatí za dobudování přípojek 11,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na rozšíření sítě vysokokapacitních internetových přípojek do všech adres v Česku bude potřeba ze strany státu do roku 2027 investovat okolo 11,5 miliardy korun. Vyplývá to z Národního plánu rozvoje sítí s velmi vysokou kapacitou, který v pondělí schválila vláda.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle materiálu ministerstva průmyslu a obchodu zbývá asi 470 000 bytů, do kterých se operátorům nevyplatí vybudovat vysokorychlostní přípojku nebo tu stávající modernizovat. Národní plán je klíčovou podmínkou a koncepcí pro investice do digitální infrastruktury z fondů kohezní politiky EU.

Spolehlivější a rychlejší internet je podle ministerstva v současné době ve firmách i domácnostech čím dál nezbytnější. Kvalitní, bezpečné a spolehlivé vysokokapacitní sítě jsou nezbytné nejen pro rozvoj digitální společnosti, ale rovněž pro zvládání nouzových a krizových stavů ať už lokálních nebo celostátních.

Zlepší se dostupnost rychlého internetu? Ministerstvo plánuje miliardové dotace

Internet a PC

"Celoplošný rozvoj sítí s velmi vysokou kapacitou podpoří českou digitální ekonomiku a vytvoří robustní zázemí pro vznik nových obchodních modelů a moderních digitálních služeb a aplikací, ze kterých budou těžit občané, podnikatelé i stát," podotkl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Materiál byl zpracovaný v souladu s koncepcí Digitální Česko a Inovační strategií ČR 2019-2030 a jeho realizace má umožnit v České republice rozvíjet evropskou politiku gigabitové společnosti. Současně výstavba sítí s velmi vysokou kapacitou napomůže při řešení strukturálních změn venkova, tedy při přesouvání hospodářské činnosti do větších center, podpoří sociální a ekonomický rozvoj regionů a budování vysokokapacitní konektivity pro základní a střední školy přispěje k rozvoji znalostní a informační společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám