Hlavní obsah

Rusko zdaní zahraniční technologické společnosti, aby tak podpořilo ty ruské

Moskva

Ruská vláda tento týden zveřejnila plán, který předpokládá, že od listopadu uvalí novou daň na zahraniční technologické společnosti. Krok patří do balíku návrhů, kterými chce Moskva podpořit vlastní technologické firmy, napsala agentura Reuters.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Navrhovanou daň Moskva podala v kontextu mezinárodního úsilí o zavedení nových globálních pravidel zdanění velkých technologických společností, které zisky mnohdy vykazují v daňových rájích.

V současnosti se pracuje na globální minimální dani se sazbou ve výši 15 procent. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) začátkem července oznámila, že tento plán již podpořilo 130 zemí.

Technologičtí obři musí mít kanceláře v Rusku, nařizuje nový zákon

Internet a PC

V případě Ruska však tento krok přichází také v rámci širšího úsilí o posílení kontroly internetu a podporu domácích alternativ k zahraničním technologickým službám a produktům, připomíná agentura Reuters.

Mezi další opatření, která už letos vstoupila v platnost, patří řada daňových úlev pro domácí firmy v oblasti výpočetní techniky. Jiný letos schválený zákon vyžaduje, aby chytré telefony, počítače a další zařízení zakoupená v Rusku nabízely uživatelům předinstalovaný ruský software.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám