Hlavní obsah

Rusko o půlnoci zablokuje Instagram. Jednu influencerku to rozplakalo

Rusko od pondělní zablokuje svým občanům přístup k Instagramu. Může za to postoj společnosti Meta, jež sociální síť provozuje a která uvedla, že v některých zemích nebude postihovat nenávistné komentáře vůči ruským vojákům. Někteří mladí obyvatelé Ruska tento krok nesou těžce, jedna z influencerek se dokonce rozplakala.

Foto: Profimedia.cz

Instagram přestane v Rusku fungovat od pondělí (ilustrační foto).

Článek

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor už minulý týden zablokoval občanům přístup k Facebooku, který rovněž provozuje společnost Meta. Tato sociální síť ovšem není v zemi tak populární jako Instagram.

Roskomnadzor dal uživatelům Instagramu čas, aby mohli převést své fotografie na jiné sociální sítě a informovali své sledující. Přesto někteří mladí lidé krok cenzurního úřadu těžce nesou.

Jedna z tamních influencerek se v živém přenosu dokonce rozplakala. „Myslíte, že je pro mě Instagram jen zdrojem příjmů? Je to celý můj život. Je to věc, se kterou se probouzím a usínám, a to už zatracených pět let,“ stěžovala si v slzách mladá žena skrze video, které posléze sdílel nezávislý běloruský server Nexta.

Řada lidí pro mladou dívku ale neměla příliš pochopení a její výstup zkritizovala. „Nezajímají ji tisíce mrtvých lidí, včetně jejích spoluobčanů. Její největší starostí je očividně to, že nebude moci sdílet fotky jídla z restaurací,“ napsal na Twitteru samotný server Nexta.

I další diváky pobouřil fakt, že žena pláče kvůli Instagramu, zatímco v ukrajinském Mariupolu jsou lidé kvůli ruskému obklíčení už dva týdny bez jídla, vody či elektřiny.

Ve městě zemřelo už přes 2000 civilistů, někteří obyvatelé v zoufalé situaci rabují obchody kvůli základním potřebám a mrtvoly jsou ukládány do masových hrobů.

Metu chtějí označit za extrémisty

S Instagramem a svými fanoušky se rozloučily také ruské modelky Liza Lukaševová a Anna Ivanovová. Ty požádaly své sledující, aby je podporovaly na jiných sociálních sítích, jako například VKontakte, což je ruská obdoba Facebooku, informuje Daily Mail.

Zařaďte firmu Meta k extremistickým organizacím, žádá ruská prokuratura soud

Internet a PC

„Drazí přátelé, Instagram bude v blízké budoucnosti v naší zemi zablokován... Jen za několik málo hodin. Ráda s vámi zůstanu v kontaktu a budu pro vás nadále vytvářet obsah,“ napsala při rozloučení Lukaševová.

V Rusku bude zablokován také přístup ke komunikační platformě WhatsApp, jež rovněž patří společnosti Meta. Firmě navíc hrozí, že bude v zemi přidána na seznam extremistických organizací.

Facebook povolí výzvy k zabití Putina a Lukašenka

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám