Hlavní obsah

Rostoucí kurzy Čechy zlákaly, v únoru nakoupili kryptoměny téměř za miliardu

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurzy kryptoměn prakticky od začátku letošního roku raketově rostou, nejvýraznější to přitom je u nejznámějších bitcoinů. Nejen tyto virtuální mince se ale těšily přízni Čechů, kteří jen během února nakoupili kryptoměny za téměř miliardu korun. Vyplývá to z informací společnosti Bitstock.com.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jen v únoru se měly prodat v Česku kryptoměny za zhruba 900 milionů Kč, což představuje nárůst celého trhu s virtuálními mincemi o rekordních 400 milionů korun. „V lednu a v únoru jsme jen na Bitstock.com prodali bitcoiny za více než 600 milionů Kč. To je šestkrát víc než loni,“ prohlásil ředitel této burzy Martin Stránský.

Podle něj je navíc zájem o kryptoměny také v zahraničí. Například na Slovensku dosahoval obchod s kryptoměnami cifry 300 milionů Kč, což představuje meziročně dvojnásobný nárůst.

Bitcoin pokořil nový rekord. Jedna mince se obchodovala za 61 500 dolarů

Internet a PC

Velký podíl má na rostoucích obchodech bitcoin, ten navzdory větším či menším výkyvům v kurzu od ledna prakticky neustále roste. Jen od začátku letošního roku se tak hodnota nejznámější kryptoměny na světě více než zdvojnásobila.

Teprve zkraje prvního měsíce roku totiž kurz překonal pomyslnou hranici 30 000 dolarů (657 180 Kč). O rok dříve byl kurz dokonce jen 7000 dolarů (153 340 Kč). Minulý týden se přitom jedna virtuální mince obchodovala za rekordních 61 556 dolarů (1 348 440 Kč).

Kurzy bitcoinu a dalších kryptoměn tak dramaticky rostou především kvůli stále se zvyšujícímu zájmu ze strany investorů. „Bitcoin od příchodu koronaviru ukázal, že se umí chovat jako digitální zlato. V krizi zaznamenal stabilitu a zároveň nárůst. Místo malých investorů bitcoin nakupují i ti zkušenější a informovanější, v poslední době například šéf Tesly Elon Musk,“ komentoval Stránský.

Tesla nakoupila v únoru bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Podle agentury Bloomberg to nasvědčuje tomu, že by bitcoin mohla Tesla začít přijímat jako platební prostředek.

Bitcoin se nabízí za milion korun. Tesla vystřelila kurz do nebes

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám