Hlavní obsah

Bitcoin se nabízí za milion korun. Tesla vystřelila kurz do nebes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický růst kurzu bitcoinu se nezastavil ani v noci z pondělí na úterý. Po oznámení velké investice Tesly do virtuální měny vystoupala hodnota takřka o 10 000 dolarů (212 530 Kč) za jediný den. To jinými slovy znamená, že jedna virtuální mince se poprvé v historii prodávala v přepočtu za více než milion korun. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Bitcoin raketově vystřelil poté, co automobilka Tesla nakoupila právě tuto kryptoměnu za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Podle agentury Bloomberg to nasvědčuje tomu, že by bitcoin mohla Tesla začít přijímat jako platební prostředek.

Zatímco v neděli se kurz ještě pohyboval okolo 39 000 dolarů (828 750 Kč), v pondělí – krátce po oznámení Tesly – vystřelil skokově nad 43 000 dolarů, což odpovídá 913 750 Kč.

Tesla investovala 32 miliard do bitcoinu

Ekonomika

Růst nicméně pokračoval prakticky během celého pondělka, v úterý jsme se tak dočkali nového rekordu 48 226 dolarů (1 024 610 Kč) za jednu virtuální minci. Sluší se připomenout, že teprve před koncem loňského roku přitom nejznámější kryptoměna na světě vůbec poprvé pokořila hranici 30 000 dolarů, tedy v přepočtu 637 380 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám