Hlavní obsah

Reakce na masakr v Buči: Lukačovič pošle Ukrajincům 100 milionů na zbraně

Praha
Aktualizováno

Poslat 100 milionů korun na nákup zbraní pro Ukrajinu se rozhodl majitel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič. Reagoval tak na záběry z ukrajinského města Buča u Kyjeva, kde po odchodu ruských vojáků zůstaly stovky mrtvých civilistů. O svém záměru informoval Lukačovič v pondělí na Twitteru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistůVideo: Reuters

 
Článek

„Záběry masakru v Buči z hlavy už asi nikdy nedostanu. Posílám proto co nejdříve 100 milionů CZK ze svého na nákup zbraní pro hrdinnou ukrajinskou armádu,“ prohlásil Lukačovič.

Zdůraznil přitom, že právě zbraně jsou nyní v celém konfliktu klíčové. „Čím dříve ty rusácké bezmozky vypráskají, tím více nevinných dětí, žen a civilistů se podaří zachránit,“ nebral si servítky majitel společnosti Seznam.cz.

Foto: Oleksandr Ratushniak, Reuters

Dobrovolníci stojí u těla jednoho ze zabitých civilistů ve městě Buča.

„Velmi si vážíme tohoto přístupu. Hovořit o ruských válečných zločinech v Ukrajině nestačí. Potřebujeme maximálně posílit naše obránce, aby dokázali co nejdříve osvobodit všechna ukrajinská města od okupantů,” poděkovala za podporu ukrajinská ambasáda. Dar komentoval i velvyslanec Yevhen Perebyinis.

První záběry z ulic Buče obletěly svět už v pátek, stalo se tak krátce po osvobození města ukrajinskými silami. Během víkendu byly zveřejněny další fotografie a nahrávky dokumentující ruské zacházení s civilisty. Podle starosty Anatolije Fedoruka musely být pohřbeny do masového hrobu stovky lidí.

Ruská strana se snaží obvinění rozporovat. Tvrdí třeba, že její jednotky opustily Buču ještě 30. března a těla mrtvých se objevila až o čtyři dny později.

Ruská tvrzení o masakru v Buči nesedí

Válka na Ukrajině

Pomoc uprchlíkům

Už na začátku března samotní zaměstnanci Seznamu přispěli částkou přesahující 330 tisíc korun na sbírku SOS Ukrajině Člověka v tísni a Lukačovič pak téže organizaci věnoval 23 milionů korun.

Seznam.cz pak vyčlenil na podporu ukrajinských uprchlíků dalších 100 milionů korun. Tato suma zahrnuje finanční podporu tuzemských spolků a organizací, které v rámci aktuálních nebo budoucích projektů plánují s uprchlíky pracovat, ale také aktivity zaměřené na konkrétní skupiny obyvatel, ať už se jedná o výuku dětí, či o podporu zaměstnanosti.

„Předpokládáme, že lidé prchající z Ukrajiny zvažují Českou republiku jako jednu z možných destinací, ve které se buď dočasně ukryjí, nebo zde natrvalo zůstanou. Proto chceme pomoci s jejich začleněním do tuzemské ekonomiky a společnosti,“ vysvětlil majitel Seznamu Ivo Lukačovič.

Seznam.cz dá na podporu ukrajinských uprchlíků v Česku sto milionů korun

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám