Hlavní obsah

Obavy z recese zasáhly svět kryptoměn. Bitcoin ztratil 100 000 Kč za 24 hodin

Bitcoin se propadl za jediný den téměř o sto tisíc korun, což představuje největší pokles od letošního února. Ztrácely i další kryptoměny, například ethereum. Vyplývá to z údajů specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Agentura Bloomberg uvedla, že to jde o reakci na sílící obavy z recese na finančních trzích. Výrazně totiž oslabily také americké akcie, například index technologického trhu Nasdaq klesl ve čtvrtek o pět procent.

Bitcoin se ještě ve čtvrtek obchodoval za 927 170 korun, v pátek se však kurz propadl až na 831 640 Kč. Tak slabý kurz měla nejznámější kryptoměna naposledy na konci února. Naopak na konci března se jedna virtuální mince obchodovala za 1 056 560 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

O moc lépe na tom nejsou ani další kryptoměny, řada z nich dokonce ztratila ještě více. Dvouciferný pokles kurzu je patrný například u virtuálních mincí Kyber Network, Waves, Axie Infinity, Curve DAO Tokeen, Kava.io či JasmyCoin.

Ethereum jakožto druhá nejznámější kryptoměna si ze čtvrteční hodnoty 68 250 Kč pohoršila v pátek na 62 740 Kč. Na konci března kurz etherea činil 77 960 Kč.

Kryptoměny začaly ztrácet poté, co americká centrální banka (Fed) zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento. Představuje to nejvyšší zvýšení úroků za posledních 22 let, podle řady ekonomů je to předzvěst nadcházející recese.

V USA je nyní nejvyšší inflace za posledních 40 let. Pokud zásah Fedu z tohoto týdne inflaci nezbrzdí, bude muset banka sáhnout po drakoničtějších opatřeních.

Středoafrická republika přijala bitcoin jako zákonné platidlo

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám