Hlavní obsah

Nová výzva pro rozvoj vysokorychlostního internetu bude vypsána v březnu

Praha

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vypíše na začátku března další výzvu pro zvýšení dostupnosti vysokorychlostního internetu v Česku. Na vybudovaní potřebné infrastruktury v odlehlých oblastech bude k dispozici jedna až dvě miliardy korun. Uvedl to náměstek ministra průmyslu pro evropské fondy Marian Piecha.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Připravovaná výzva má podle něj cílit na zhruba 5000 takzvaných bílých míst, tedy oblastí bez vysokorychlostního internetu, což je více než čtvrtina všech obcí a jejich částí. "Dotace má jít do míst, která nejsou pro operátory ekonomicky rentabilní," uvedl náměstek. V Česku je podle resortu stále víc než 7000 takzvaných bílých míst.

První výzvu vypsalo MPO v roce 2017. Kvůli nevhodně nastaveným podmínkám se přihlásili jen tři zájemci o dotaci v celkovém objemu řádově desítek milionů Kč. Druhá výzva byla vyhlášena loni. Ministerstvo přijalo žádosti o dotace v celkovém objemu 1,1 miliardy korun, ministerstvo podle Piechy ale kvůli formálním nedostatkům žádosti za zhruba 200 milionů korun vyřadilo.

Místo miliard jen milióny. O dotace na rychlý internet mají zájem pouze tři firmy

Internet a PC

Operátoři si měli rozdělit 14 miliard

Za vysokorychlostní se internet považuje v případě, že rychlost připojení je alespoň 30 megabitů za sekundu (Mbit/s). Původně si měli operátoři rozdělit na pokrytí méně internetově rozvinutých oblastí až 14 miliard korun. Piecha zopakoval, že šlo o ambiciózní plán a nakonec si do značné míry pomohl sám trh.

Kromě zmíněné výzvy si ministerstvo podle náměstka nechalo vyhodnotit obce pod 5000 obyvatel, a zjistilo, že zhruba v 900 obcích není dosud připojení takzvaného typu backhaul, tedy páteřními optickými kabely. Optický kabel se skládá z vláken vyrobených ze skla nebo plastů. Tato vedou světelné signály vysokou rychlostí i na dlouhé vzdálenosti, a to s velmi malým útlumem proti klasickým elektrickým kabelům.

Schválení Evropské komise

"Našim cílem je letos získat notifikaci, tj. schválení Evropské komise, protože pro to zatím nejsou stanovena pravidla veřejné podpory, a poté co nejdříve vyhlásit výzvu na pokrytí těch 900 obcí," uvedl Piecha. K dispozici podle něj budou dvě až tři miliardy korun.

Takzvaná bílá místa jsou ta, kde je vysokorychlostní přístup na internet možné zajistit na méně než 40 procentech adres. MPO už dříve připomnělo, že v roce 2015 podnikatelé deklarovali, že vybudují infrastrukturu pro vysokorychlostní internet v 5806 základních sídelních jednotkách, vybudována však byla jen ve 2539 z nich.

Piecha doplnil, že na základě globálních predikcí společnosti Cisco roste využívání mobilní dat o 26 procent ročně. Předpokládá se tedy, že celková spotřeba dat se za čtyři roky více než zdvojnásobí a tento trend bude pokračovat i v následujících letech. "Řešíme něco, co nikoho to dnes až tak netrápí, ale za několik let by to mohlo být jinak," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám