Hlavní obsah

Nová pravidla pro drony platí od silvestra. Bez registrace létat nepůjde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka 31. prosince 2020 platí nová pravidla pro provoz dronů. Drtivá většina bezpilotních letounů tak bude moci do vzduchu pouze v případě, že se jejich majitelé zaregistrují u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Platí to pro všechny modely, které mají váhu nad 250 gramů nebo jsou vybaveny kamerou. Týká se to tedy například i leteckých modelů.

Foto: Profimedia.cz

Ovladač bezpilotního letounu

Článek

Povinnost se zaregistrovat mělo podle dřívějších odhadů zhruba 50 000 lidí. Kolik z nich již skutečně tak učinilo, však zatím ÚCL neprozradilo. Důvodem povinné registrace jsou nová evropská pravidla pro provoz těchto strojů.

„Nový systém se zavádí především kvůli zvýšení bezpečnosti i zpřehlednění provozu a důležité je, že platí pro všechny členské státy EU stejně. Registraci a školení zpřístupňujeme provozovatelům online a pokračujeme tak dalším krokem v postupné digitalizaci agend ministerstva dopravy,“ prohlásil již dříve ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Na 50 tisíc lidí musí přihlásit své drony. Platí to i pro modely

Internet a PC

Zdůraznil přitom, že drony se budou rozdělovat do tří kategorií: otevřené, specifické a certifikované. Liší se účelem, hmotností a vybavením. Podle toho se liší i míra regulace a požadavky pro jejich provozovatele.

Otevřená je základní kategorie provozu, která umožní provozovat dron i bez předchozího povolení úřadu, jakkoli s řadou omezení a požadavků. Specifická kategorie umožní, po posouzení ÚCL, provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie. Nejpřísnější certifikovaná kategorie je zamýšlena spíše pro sofistikovaný provoz do budoucna.

Školení a testování pilotů

Systém registrací spustil Úřad pro civilní letectví v pátek 4. prosince. Součástí je školení a následné otestování dálkově řídících pilotů. To se týká otevřené kategorie online, pro zbylé dvě je pak nezbytná osobní účast na úřadu. Provozovatel získá unikátní identifikační číslo, kterým označí všechny své drony. Dosavadní povolení pro komerční subjekty zůstane v platnosti do konce roku 2021.

Zatím zůstanou stejné vymezené prostory, kde je povoleno nebo zakázáno dronům létat. Příští rok se tyto prostory budou upravovat.

Další informace obsahuje web www.letejtezodpovedne.cz, kde Řízení letového provozu ČR poskytuje pokyny k bezpečnému používání dronů.

Reklama

Související témata:

Související články

Drony jsou hračka i užitečný pomocník

Drony jsou fenoménem poslední doby. Bezpilotní letouny přitom nemusí sloužit pouze ve vyhrocených válečných konfliktech, v řadě případů jde o užitečné...

Výběr článků

Načítám