Hlavní obsah

Majitelé dronů se musí registrovat. Čas mají už jen do konce roku

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 50 tisíc majitelů dronů a modelů letadel se může začít hlásit k povinné registraci na webu Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Následně bude ještě třeba úspěšně absolvovat test.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Registraci, při níž se oznamují základní osobní údaje, e-mail a telefonní číslo, je nutné provést do konce roku, jinak nebude dovoleno drony používat.

Provozovatel po registraci obdrží identifikační číslo, kterým označí svůj dron. K jeho provozování však ještě bude muset na webových stránkách úřadu dron.caa.cz úspěšně složit test.

„Registrace i test jsou bezplatné. Na našem webu jsou k dispozici školicí materiály, otázky ale veřejné nebudou,“ sdělil ve čtvrtek Právu mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký.

Létáte s dronem? Nově budete muset udělat test a registrovat se

Internet a PC

Test se bude skládat ze 40 otázek, úspěšně jej složí ten, kdo zodpoví správně alespoň 30 z nich, tedy 75 procent. Na jeho vyplnění bude hodina. Přestože není vyloučeno, že lidé při vyplňování testu online budou podvádět, nebude nutné mít zapnutou kameru.

Po úspěšném složení zkoušky dostane dotyčný doklad o absolvování online výcviku, který si lze uložit v elektronické podobě nebo vytisknout. Testy mohou skládat všichni od 16 let věku, registraci pro mladší 18 let provede zákonný zástupce.

Jaderné elektrárny už jsou chráněny před drony

Domácí

Registrování ukládají evropská pravidla pro provoz těchto strojů. Původně měla vstoupit v platnost již v létě, ale kvůli pandemii budou platit až od Nového roku.

„Nový systém se zavádí především kvůli zvýšení bezpečnosti i zpřehlednění provozu a důležité je, že platí pro všechny členské státy EU stejně,“ řekl ve čtvrtek ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Povinná registrace a test se týkají všech majitelů dronů o hmotnosti nad 250 gramů. Pokud je lehčí dron opatřen kamerou nebo fotoaparátem, vztahuje se povinnost také na jeho majitele. Výjimku mají drony do 150 gramů, které jsou v prodeji jako hračky pro děti do 14 let.

Madrid vyšle o Dušičkách nad velké hřbitovy špehovací drony

Koronavirus

Stejně tak platí pravidla registrace i pro majitele modelů letadel. Pokud jsou členy klubů nebo sdružení leteckých modelářů, může je zaregistrovat klub. Kluby pak budou mít dva roky na to, aby s úřadem vyjednaly zvláštní podmínky. „Třeba potřebují větší povolenou výšku letu, to se může řešit vymezením oblasti kolem modelářských ploch,“ upřesnil Hezký.

Nově totiž bude platit pro drony i letadla omezení výšky letu do 120 metrů místo současných 300 metrů a to, že dron či letadlo musí být v dohledové vzdálenosti.

Nově tři kategorie
Drony se budou nově dělit do tří skupin: otevřené, specifické a certifikované
Liší se účelem, hmotností a vybavením
Od toho se odvíjí i míra regulace a požadavky na provozovatele
Otevřená je základní kategorie provozu. Sem bude spadat drtivá většina dronů
Specifická kategorie umožní po posouzení ÚCL provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie
Certifikovaná kategorie je zamýšlena spíše pro budoucí sofistikovanější provoz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám