Hlavní obsah

Nezaplacené domény není potřeba řešit, splatnost se kvůli koronaviru posouvá

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení CZ.NIC, které je správcem národních domén s koncovkou .cz, tento týden rozhodlo o prodloužení funkčnosti nezaplacených domén. Lidé tak místo klasických 30 dnů budou mít na úhradu poplatků dvakrát delší dobu. Prodloužením chce sdružení ulehčit lidem starosti v době, kdy se tuzemští uživatelé potýkají s koronavirem a s tím souvisejícími omezeními.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Vedení sdružení CZ.NIC nicméně upozornilo, že prodloužení splatnosti na 60 dnů je dočasné. A platí pouze do odvolání, tedy patrně pouze po dobu nouzového stavu v ČR.

„Prodloužení platnosti internetové domény by nemělo být tím nejdůležitějším, co by měli nyní uživatelé řešit. Proto jsme se rozhodli upravit naše systémy tak, aby nezaplacená doména a služby na ni napojené nepřestaly fungovat po 30 dnech, jak tomu bylo dosud, ale až za 60 dnů,“ prohlásil Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

V Česku loni přibylo 180 000 internetových domén

Internet a PC

„Věříme, že tato změna pomůže lidem a firmám, které jsou kvůli karanténním opatřením ve složité situaci a nefunkční doména a na ni navázané služby, jako jsou web či e-maily, by pro ně mohly představovat velký problém,“ doplnil Filip.

Ten zároveň přiblížil, že doména je po termínu, do kterého měla být prodloužena, a tedy za ni měl držitel zaplatit, ještě 90 dnů v takzvané ochranné lhůtě. 60 dnů je totiž doména plně funkční, 30 dnů je vyřazena z DNS, a tedy již nefunguje. Až po uplynutí této doby je tato doména definitivně zrušena a nabídnuta pro další, novou registraci.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Za deset let přibylo půl milionu domén .cz

Počet registrovaných internetových domén s koncovkou .cz se za posledních deset let zvýšil o více než půl milionu na 1,329 milionu. Spolu s nasyceností trhu...

Výběr článků

Načítám