Hlavní obsah

Nejvyšší soud USA pozastavil platnost texaského zákona proti sociálním sítím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký nejvyšší soud v úterý pozastavil platnost zákona, kterým stát Texas zakazoval velkým sociálním sítím blokovat účty na základě politického přesvědčení uživatelů. Legislativní norma nebude platit do doby, než o žalobě proti ní rozhodnou nižší soudy, informovala agentura AP.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejvyšší justiční orgán USA se svým rozsudkem postavil na stranu zástupců technologického průmyslu, podle nichž by Republikánskou stranou podporované opatření ze sociálních sítí udělalo „útočiště nejodpornějších projevů, jaké si lze představit“, uvedla agentura Reuters.

Nejvyšší soud se těsným poměrem pěti ku čtyřem hlasům rozhodl vyhovět žádosti dvou sdružení zastupujících mimo jiné společnosti Facebook a Twitter, aby platnost zákona pozastavil po dobu pokračujících soudních sporů. Soud nižší instance 11. května povolil, aby zákon vstoupil v platnost.

Nemohou se regulovat sami. Bílý dům si chce došlápnout na Facebook

Internet a PC

Středeční verdikt navazuje na rozhodnutí federálního odvolacího soudu z minulého týdne, který shledal, že nejkontroverznější část podobně formulovaného zákonu ve státě Florida je v rozporu s ústavou.

Texaský a floridský zákon s tresty za blokování politiků vznikl v době sílící kritiky sociálních sítí ze strany republikánů v čele s exprezidentem Donaldem Trumpem, kteří digitální giganty bez důkazů vykreslují jako zaujaté proti „konzervativním“ myšlenkám.

Reklama

Související články

Twitter dostal pokutu 3,5 miliardy

Sociální síť Twitter musí zaplatit ve Spojených státech pokutu 150 milionů dolarů (3,5 miliardy korun) kvůli obvinění z nezákonného využívání údajů...

Výběr článků

Načítám