Hlavní obsah

Nemohou se regulovat sami. Bílý dům si chce došlápnout na Facebook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká administrativa se zasadí o větší federální dohled nad technologickými giganty, kteří si na svých platformách dosud kontrolovali svobodu slova sami. Uvedla to mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v reakci na slyšení bývalé zaměstnankyně Facebooku Frances Haugenové. Ta uvedla, že společnost ví, že jsou její produkty pro společnost nebezpečné, ale nic s tím nedělá, protože upřednosnuje zisk.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová

Článek

Skutečnosti, o kterých Haugenová informovala senátory, podle Psakiové „potvrzují vážné obavy, které prezident i zákonodárci z obou stran vyjádřili ohledně toho, jak sociální sítě fungují a jakou mají moc”.

Haugenová v úterý s odkazem na interní dokumenty Facebooku upozornila na řadu závažných problémů s fungováním platforem, které společnost provozuje. Algoritmus je nastavený tak, aby mezi uživateli šířil nenávistný obsah, dezinformace a konspirační teorie, fakticky umožňuje obchodování s lidmi a v dětech podněcuje duševní poruchy.

Čtyři nejzávažnější zjištění o tom, jak funguje Facebook

Internet a PC

Psakiová uvedla, že tyto skutečnosti jasně ukazují, že samoregulace nefunguje. Prezident Joe Biden podle ní podporuje reformy v oblasti federálního dohledu nad sociálními sítěmi.

Facebook neupřednostňuje zisk před bezpečností, bránil se Zuckerberg

Internet a PC

Facebook opakovaně – ústy svého ředitele Marka Zuckerbega – pochybení odmítá. Podle něj není pravda, že by společnost upřednostňovala zisk namísto ochrany uživatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám