Hlavní obsah

Nejrozšířenější počítačovou dovedností Čechů je práce s textem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejrozšířenější počítačovou dovedností Čechů je práce s textovým procesorem, kterou zvládá 53,7 procenta lidí. Další dovednosti jsou méně rozšířené, třetina lidí umí například upravovat fotografie, necelá pětina vytvářet prezentace. S počítačem umí více pracovat muži a zejména mladí lidé do 24 let věku. Vyplývá to z dat, která do ročenky nově zařadil Český statistický úřad.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Méně než polovina lidí podle statistiků umí kopírovat soubory mezi počítači, 44 procent lidí zvládne stáhnout aplikaci do mobilu nebo tabletu. Méně užívanou dovedností je práce s tabulkovým procesorem. Alespoň základní použití funkcí programů jako je Excel, v šetření uvedlo 24 procent lidí, pokročilejší použití grafů a vzorců zvládá 21 procent lidí. PowerPointovou prezentaci vytvoří 18 procent Čechů a Češek a změnit si nastavení softwaru dokáže 14 procent. K programování se odhodlá šest procent lidí.

Počítačové dovednosti podle dřívějších informací statistiků rozvíjela loni více než čtvrtina Čechů. Nejoblíbenější bylo samostudium, naopak počítačové kurzy příliš časté nebyly.

Češi na internetu přehrají ročně 3,2 miliardy videí

Internet a PC

Mezi mladými lidmi jsou počítačové dovednosti zdaleka nejrozšířenější. Řadu z nich mají více než čtyři pětiny mladých, zatímco mezi lidmi nad 55 let věku je nejrozšířenější dovedností práce s textem, kterou zvládá 27 procent starších. Kopírování souborů z telefonu do počítače například zvládá 85 procent mladých a 21 procent starších 55 let, podobné rozdíly jsou i u přenosu souborů v počítači. Úpravu fotografií zvládne sedm z deseti mladých a jeden z deseti starších občanů.

Rozdíly jsou dané mimo jiné rozvojem počítačů a internetu. Internet se do někdejšího Československa dostal oficiálně v únoru 1992, trvalo ale řadu let, než se stal dostupným i pro běžné využití. V roce 2005 mělo počítač 30 procent českých domácností a internetové připojení 19 procent. Letos je počítačem, notebookem či tabletem vybaveno 78 procent domácností a internetové připojení má 81 procent domácností. Na mobilu internet letos používá 64,5 procenta lidí, zatímco v roce 2015 to bylo 37 procent lidí.

Lidé dnes internet využívají zejména k posílání a přijímání pošty (76,2 procenta), ke čtení zpráv (74,4 procenta) a vyhledávání informací o zboží a službách (70,5 procenta). Dvě pětiny lidí používají internetové bankovnictví (62,5 procenta) a nakupují přes internet (58,8 procenta). Více než polovina lidí na internetu sleduje filmy a videa, je aktivních na sociálních sítích či vyhledává informace o zdraví, cestování či ubytování.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi se o děti na síti příliš nebojí

Češi se o své děti na internetu bojí nejméně v Evropě. Jen dva z pěti rodičů nezletilých dětí se vážně obávají toho, že by na internetu mohlo dojít k trestnému...

Výběr článků

Načítám