Hlavní obsah

Nad Facebookem se stahují mračna. Americké státy plánují příští týden podat žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Skupina amerických států, v čele s New Yorkem, vyšetřuje firmu Facebook kvůli možnému porušení antimonopolních zákonů a plánuje příští týden podat na sociální síť žalobu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na čtyři informované zdroje. Bude to druhá významná žaloba na velkou technologickou společnost. V říjnu ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu na firmu Google.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle jednoho ze zdrojů plánuje podepsat žalobu více než 40 států. Facebook se ke zprávě odmítl vyjádřit. Mluvčí kanceláře newyorského generálního prokurátora nechtěl záležitost komentovat.

Zatím není známé, co státy plánují do žaloby zahrnout. Jedno obvinění, které se často objevuje v souvislosti s Facebookem, je, že se strategicky snaží koupit menší možné konkurenty, často za mimořádně vysokou cenu. Mezi tyto akvizice patřilo převzetí firmy Instagram v roce 2012 a WhatsApp v roce 2014.

Generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg při svém vystoupení v americkém Kongresu tvrdil, že společnost má řadu konkurentů, včetně dalších technologických gigantů. Hájil kontroverzní akvizice, jako koupi Instagramu a WhatsAppu, tím, že jim Facebook pomohl expandovat z malých, nevýznamných firem mezi významné a vlivné společnosti.

Facebook při mazání příspěvků pochybil, zjistil kontrolní orgán

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Facebook koupí startup Kustomer

Společnost Facebook v pondělí potvrdila, že koupí startup Kustomer, který se zabývá službami zákazníkům. O akvizici jako první informoval list The Wall Street...

Výběr článků

Načítám