Hlavní obsah

Microsoft zhoršil výhled zisku a tržeb. Kvůli růstu dolaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká společnost Microsoft Corp. zhoršila svoji prognózu zisku a tržeb ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí, tedy za duben až červen. Důvodem je negativní vliv růstu amerického dolaru, uvedla firma v prohlášení. Microsoft se tak stal další z řady amerických společností, která varovala před dopadem silnější americké měny.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tržby se za tři měsíce do konce června mají pohybovat v rozmezí 51,94 miliardy až 52,74 miliardy USD (1,2 bilionu Kč) místo původních 52,4 miliardy až 53,2 miliardy USD. Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv očekávají tržby 52,87 miliardy USD. Microsoft zhoršil výhled pro všechny tři segmenty – produkty Windows, cloudové služby a osobní počítače.Tržby ze zahraničí se na celkových tržbách skupiny podílejí zhruba polovinou.

Výhled zisku na akcii firma snížila na 2,24 až 2,32 USD z původních 2,28 až 2,35 USD. Analytici počítají s čistým ziskem 17,51 miliardy USD, tedy 2,33 dolaru na akcii.

Hodnota technologických gigantů klesla za tři dny o 24 bilionů

Ekonomika

Microsoft v dubnu předpověděl, že v příštím fiskálním roce jeho tržby porostou dvouciferným procentním tempem. Přispět k tomu má hlavně poptávka po cloudových službách a kancelářském softwaru související s opětovným otevíráním ekonomik a přechodem podniků na hybridní model umožňující zaměstnancům střídavě pracovat z kanceláře a z domova.

Zvyšování úrokových sazeb centrální bankou USA (Fed) a zvýšené geopolitické napětí způsobily, že dolar ke koši měn za poslední rok posílil o 14 procent. To přimělo řadu nadnárodních společností, jako Coca-Cola a Procter & Gamble, snížit očekávání na zbývající část roku. Silnější dolar totiž snižuje tržby společností ze zahraničí při přepočtu na dolar.

„Softwarové společnosti, včetně Microsoftu, mají významné operace mimo USA a myslím si, že Microsoft je zde opatrný, aby předešel očekávání (trhu) a byl transparentní v případě měnových dopadů,“ řekl agentuře Reuters výkonný ředitel SMBC Nikko Securities Steve Koenig.

Akcie společnosti ve čtvrtek na newyorském trhu klesaly. Obchodovaly se kolem 268 USD, což proti závěru z předchozího dne představovalo ztrátu 1,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Život Internet Exploreru se chýlí ke konci

Už příští měsíc bude zatlučen další pomyslný hřebík do rakve Internet Exploreru. Svého času nejslavnější webový browser na světě zmizí ze všech moderních verzí...

Výběr článků

Načítám