Hlavní obsah

Život Internet Exploreru se chýlí ke konci

Už příští měsíc bude zatlučen další pomyslný hřebík do rakve Internet Exploreru. Svého času nejslavnější webový browser na světě zmizí ze všech moderních verzí Windows určených pro běžné spotřebitele.

Foto: Novinky

Internet Explorer.

Článek

Konec Internet Exploreru se píše již několik let. Už předloni v listopadu byla například ukončena podpora pro Internet Explorer 11 aplikací Microsoft Teams, kvůli čemuž nejdou některé odkazy v tomto komunikačním programu v Exploreru otevírat. Pokud je internetová stránka nekompatibilní, automaticky se otevře v prohlížeči Edge.

Další pomyslný hřebík do rakve Internet Exploreru zatloukla společnost Microsoft i loni v létě, kdy byla stejným způsobem ukončena podpora tohoto webového prohlížeče v rámci kancelářského balíku Microsoft 365.

Od 15. června čeká tento proces i samotný operační systém Windows pro běžné uživatele. Pokud budou mít lidé nainstalovanou nejnovější verzi Windows a pokusí se otevřít Internet Explorer, automaticky se jim místo toho spustí Edge. Microsoft tuto změnu udělá v rámci aktualizace systému.

Byl to nejoblíbenější webový prohlížeč, nyní se chystá jeho konec

Software

Budoucnost patří jen prohlížeči Edge

Internet Explorer byl několik let nejrozšířenějším browserem na světě, v roce 2016 jej však ve vedení vystřídal konkurenční Chrome. Od roku 2015 zavedl Microsoft jako výchozí prohlížeč Microsoft Edge, což byl v podstatě počátek konce Exploreru.

Už několik posledních let americký softwarový gigant nijak Internet Explorer nevylepšuje, vydává v podstatě jen bezpečnostní záplaty. Všechnu svou pozornost vývojáři upřeli k browseru Edge, který je novým výchozím prohlížečem ve Windows 10. Stáhnout si jej ale mohou i majitelé starších systémů.

Internet Explorer vs. Evropská unie

Vysoký podíl užívání měl Internet Explorer svého času především kvůli tomu, že byl pevnou součástí Windows. I kvůli tomu se Microsoft dostal do křížku s Evropskou komisí, která jej obvinila ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Výsledkem bylo vytvoření tzv. ballot screenu (obrazovky s volbou).

Ballot screen byla jednoduchá nabídka, která se uživatele ptala, jaký internetový prohlížeč chce nainstalovat a používat. Do počítače se nainstaloval prostřednictvím aktualizačního nástroje Windows Update. Na začátku roku 2010 byl dostupný pro operační systémy Windows 7, Vista a XP.

Výběr internetového prohlížeče probíhal v prostředí jednoduchého okna, ve kterém bylo umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. Po zavedení ballot screenu začalo využívání Internet Exploreru citelně klesat.

Foto: Novinky

Ballot screen.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Edge dostanou všichni majitelé Windows 10

Společnost Microsoft již zkraje letošního roku představila novou verzi webového prohlížeče Edge, která staví na úplně jiném jádru. Nyní tento browser postupně...

FOTO: Nové vychytávky ve Windows 11

V úterý byl vydán dlouho očekávaný operační systém Windows 11, ten přináší ve srovnání s předchozími desítkami zcela nový design. Neplatí to přitom jen...

Výběr článků

Načítám