Hlavní obsah

Microsoft chtěl nahradit lidi umělou inteligencí. A hned způsobil poprask

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na konci května začal práci některých editorů zpravodajského webu MSN přebírat počítačový program a už za několik dní měla umělá inteligence na kontě jednu nepříjemnou chybu. Ke zprávě o britské zpěvačce Jade Thirlwallové a jejích zkušenostech s rasismem minulý týden přiřadila fotografii její kolegyně z kapely Little Mix Leigh-Anne Pinnockové. Napsal o tom deník The Guardian poté, co Thirlwallová svou frustraci dala najevo na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Jade Thirlwallová

Článek

Na webu MSN provozovaném softwarovou firmou Microsoft jsou vydávány texty převzaté z jiných zdrojů, přičemž redakce u vybraných materiálů provádí různé editorské úpravy včetně výběru ilustračních snímků. Na konci května vyšlo najevo, že Microsoft plánuje desítky editorů propustit a jejich práci přenechat softwaru, který byl předtím několik měsíců testován. Chybné přiřazení fotografie ke zprávě o britské zpěvačce je podle The Guardian výsledkem rané fáze plné automatizace redakčních procesů.

Přesná příčina omylu nebyla ihned jasná. "Jakmile jsme se o problému dozvěděli, okamžitě jsme učinili kroky k jeho nápravě a nesprávný snímek jsme vyměnili," uvedl v prohlášení Microsoft.

Foto: Profimedia.cz

Leigh-Anne Pinnocková

Thirlwallová zřejmě o pozadí nedopatření nic netušila a v příspěvku na Instagramu v pátek napsala, že má plné zuby "ignorantů" v médiích, kteří se prý podobných chyb dopouští opakovaně. "Tyhle věci se Leigh-Anne Pinnockové a mně dějí pořád, už si z toho děláme srandu," uvedla.

"Uráží mě, že jste od sebe nedokázali rozlišit dvě nebělošské ženy ve čtyřčlenné kapele," dodala.

Microsoft není jedinou technologickou společností, která v poslední době narazila na problémy s automatizovaným systémem spravujícím její platformu. Na sociální síti Facebook byly v březnu kvůli softwarové chybě několik hodin blokovány i některé zcela nezávadné příspěvky včetně odkazů na důvěryhodné články o pandemii covidu-19. Facebook po spršce stížností od novinářů uvedl, že problém odstranil.

Sklony k rasismu už prý nehrozí, Microsoft testuje novou umělou inteligenci

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám