Hlavní obsah

Letem světem internetem (24. díl) - Testy digitálních fotolabů

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet databáze digitálních fotolabů, web pro milovníky hry na kytaru a internetová verze periodické tabulky prvků.

Foto: Dana Ehlová

Zvláště děti si užívají návštěvu zámeckého zvěřince, kde mohou krmit zvířat z ruky.

Článek

Digilaby.cz

Digitální fotografování zažívá boom. Ceny digitálních fotoaparátů klesají, stejně tak jdou dolů ceny za "vyvolání" digitální fotografie. Jenže kterému zpracovateli svěřit své digitální výtvory? Cílem webu Digilaby.cz je vybudovat a udržovat kvalitní a aktuální seznam převážné většiny zpracovatelů digitální fotografie v České republice, jejich provozoven a všech smluvních sběren.

Dlužno dodat, že se autorům zmíněného webu tento záměr daří naplňovat, neboť jako jediní disponují kompletní databází všech sběrných míst a provozoven drtivé většiny zpracovatelů na Českém trhu.

Databáze je navíc pravidelně on-line aktualizována ve spolupráci s jednotlivými zpracovateli (momentálně 3.300 míst). Návštěvník webu si tedy může vyhledat všechny sběrny ve svém městě a okolí.

"V loňském roce se nám také podařilo zorganizovat doposud největší test digilabů v České Republice. V rámci testu nám jeho účastníci zaslali bezmála 2.000 testovacích fotografií, které jsme nechali jménem webu Digilaby.cz vyrobit u zpracovatelů, kteří se testu účastnili. Účastníci pak na základě těchto fotografií zasílali hodnocení jednotlivým digilabů, které se projevují hvězdičkami v hlavním seznamu digilabů na naší titulní stránce," hovoří o jednom z úspěchů webu Digilaby.cz jeho zakladatel Petr Hulmák.

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (9/10)

Jakou technologií fotíte? Hlasujte v anketě pod článkem.

Kytara.cz

Na serveru Kytara najdete především základní informace potřebné pro hru na kytaru. Nejstarší částí webu je stránka s generátorem kytarových akordů. Jedná se o program napsaný v jazyce Java, který pro zadaný akord nalezne všechny možné varianty. Jednotlivé hmaty si lze nejen prohlédnout, ale na počítačích vybavených zvukovou kartou také přehrát. 

Druhý java aplet pomáhá kytaristům s laděním kytary. Na kytarovém hmatníku se pro jednotlivé struny zobrazují tóny stejné výšky nebo lišící se o několik celých oktáv. Kytaru je tak možné ladit srovnáváním nejen sousedních strun (což je nejběžnější a všeobecně známý způsob ladění), ale porovnáváním libovolných dvou strun, díky čemuž dosáhnete ještě lepšího výsledku.

Asi každý se někdy setkal s tím, že nebyl schopen zazpívat nějakou písničku, protože některé její části byly příliš vysoko nebo naopak nízko. Třetí java aplet tak slouží k přetransponování všech akordů dané skladby do libovolné jiné tóniny a umožňuje skladbu přizpůsobit vlastnímu hlasovému rozsahu. 

Pro zábavu a také odlehčení od někdy suché hudební teorie je na serveru Kytara.cz k dispozici rozsáhlá sbírka básniček a různých průpovídek, které říkají zpěváci na svých koncertech. Na její tvorbě se podílejí samotní návštěvníci webu. Některé veršíky především Karla Plíhala nebo Jaromíra Nohavici jsou opravdové perly a určitě stojí za přečtení.

TIP!
Web Kytara.cz pomůže i ve chvíli, kdy vám třeba u táboráku vypadne potřebný akord. Budete-li totiž v té chvíli mít po ruce mobilní telefon, můžete využít WAPovou adresu www.kytara.cz/wap.

Tabulka

Ruský chemik Dmitrij Ivanovič Mendělejev zjistil, že u prvků seřazených podle vzrůstající atomové hmotnosti se pravidelně (periodicky) opakují podobné vlastnosti.

V několika případech však musel udělat výjimku a předřadit těžší prvek lehčímu. Roku 1869 publikoval Mendělejev poprvé periodický zákon, který tuto závislost popisuje, a periodickou tabulku prvků, která je grafickým vyjádřením periodického zákona.

Před několika lety spatřila světlo světa také internetová verze tabulky, se kterou se pochopitelně pracuje mnohem lépe než s její papírovou podobou. Periodická tabulka prvků může být vaší společnicí i v případě, kdy nejste připojení na internet. Autor webu totiž nabízí zdarma ke stažení program, který bude fungovat na pevném disku počítače stejně jako funguje internetová verze tabulky. 

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (8/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Anketa

Jakou technologií fotíte?
klasickou
24,2 %
digitální
35,2 %
obojí
22,7 %
nefotím
17,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 582 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám