Hlavní obsah

Letem světem internetem (18. díl) - Toulavé boty

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet magazín pro audiofily, cestovatelský web a server věnovaný pohraničí.

Článek

Repro

I český web nabízí dost magazínu zabývajících se spotřební elektronikou. Webzinů zaměřených čistě na audio ale aby jeden pohledal. Jedním z mála je magazín Repro, který se před několika týdny dokonce objevil v nové podobě. Najdete zde výběr těch nejzajímavějších novinek, o kterých by měl audiofilně založený uživatel internetu vědět. 

Největší zájem návštěvníků je o články související s tématikou MP3 přehrávačů a domácího kina. Podstatná část čtenářů navštěvuje magazín Repro i pro jeho zaměření na PC audio. Ve fázi příprav je spuštění magazínu ve verzi pro kapesní počítače (PDA) a do budoucna autoři plánují hlubší spolupráci s odborníkem na hi-end hifi audio, což by mělo odbornou úroveň magazínu posunout o pořádný kus dopředu.

"Redaktorskou základnu tvoří lidé, kteří jsou do hudby a zvuku opravdu zapálení. Snaží se pro své čtenáře hledat všechny možné vychytávky a zajímavosti, o kterých se často nepíše, ale jistě stojí za přečtení. Všichni jsme ochotni poskytnout své zkušenosti a poradit s nákupem nebo kupříkladu pomoci s problémy při tvorbě hudby. Čtenáři se na nás nemusí bát obrátit, když mají problém, se kterým jim můžeme pomoci," slibuje šéfredaktor magazínu Miroslav Vejman. 

.: HODNOCENÍ: grafika (6 /10), obsah (6/10)

Máte doma domácí kino? Hlasujte v anketě pod článkem.

Naše boty

Ne každý si při cestách do zahraničí vystačí pouze s tištěným průvodcem. Leckdy jsou totiž mnohem hodnotnější informace od člověka, který již danou zemi navštívil. Naštěstí existuje mnoho cestovatelů, kteří se o své zážitky rádi podělí s ostatními a internet je pro tyto účely ideální platformou. Jedním z cestovatelských webů jsou Naše boty autorské dvojice tvořené Martinem Koberou a Markétou Štrajtovou. 

"Podle některých lidí se náš web plete s on-line prodejnou obuvi. Snažili jsme se ale využít hříčku bota jako obuv, prostředek pro cestování a bota ve smyslu chyba. Původní slogan serveru byl: 'Naše boty, server o tom, kam až lze dojít v dobrých botách a jakých bot se cestou vyvarovat.' Zjistili jsme však, že Češi mají rádi jednoduchá, přímočará sděleni. Název ale zůstal," vypraví o původu názvu webu Martin Kobera.

Autoři magazínu se snaží soustřeďovat na užitečné tipy, na něž by sice téměř každý cestovatel přišel nakonec sám, ale stálo by jej to cenný čas. Oproti jiným webům, které vesměs slouží k sebeprezentaci jejich tvůrců, Naše boty se zaměřují na podáváni ověřených informací. Skoro by se dalo říct, ze Naše boty jsou takové "Kde končí Lonely Planet" (Lonely Planet je asi nejserióznější řada průvodců do všech končin světa). 

Kromě článků web přináší fotogalerii a diskusní fórum. Magazín je v provozu od jara letošního roku, i když přípravné práce začaly téměř před dvěma roky. Do budoucna je v plánu rozšíření seznamu pokrytých zemí.

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (5/10)

Pohraničí

Web Pohraničí se zabývá kulturním a občanským děním v pohraničí s Německem a Rakouskem a v místech, kde dřív sídlilo převážně německé obyvatelstvo. Na webu je možno najít různé projekty, které většinou vznikají z občanské iniciativy a mají za úkol podpořit tyto nepříliš dosídlené oblasti. Web vznikl v druhé polovině roku 2002 na podnět občanského sdružení Pohraničí, které má za cíl podporovat kulturní a společenské dění v pohraničí a za podpory Česko-německého fondu budoucnosti.

V plánu je propojení se zpravodajským serverem Idor (Česko-německé informační a dokumentační centrum pro regionální spolupráci) a tvůrci webu by také chtěli zapojit více redaktorů do vytváření článků a podpořit plnění regionálních kalendářů.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (4/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Anketa

Máte doma domácí kino?
ano
28,1 %
ne, ale chystám se ke koupi
18 %
ne, nemusím mít doma všechno
45,5 %
nevím co to je
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 167 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám