Hlavní obsah

Kurz litecoinu vystřelil raketově vzhůru. Kvůli jedinému e-mailu

Novinky, rim

Raketový kurz má za sebou litecoin. Hodnota této kryptoměny vyskočila směrem vzhůru přitom kvůli jedinému e-mailu – falešné zprávě, že americký řetězec prodejen Walmart bude přijímat platby právě v litecoinu. Vedení společnosti to ale záhy popřelo, jak informovala agentura Reuters.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Logo na obchodu Walmart

Článek

Některá zahraniční média otiskla v pondělí zprávu o tom, že Walmart bude od 1. října přijímat platby v litecoinech. Novináři přitom vycházeli z tiskového oznámení, které jim bylo rozesláno na e-mail, ve kterém byl citován generální ředitel firmy Doug McMillon.

Fanoušci kryptoměn byli vcelku pochopitelně potěšeni, což katapultovalo kurz ze 171 dolarů (3670 Kč) na 236 dolarů (5070 Kč). Během okamžiku tak hodnota vzrostla o téměř 40 procent.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty litecoinu

Walmart zprávu dementoval

Jak rychlý byl růst, tak strmý během pouhých dvou hodin i pád. Ukázalo se totiž, že sdělení bylo falešné.

Kontaktní osobě, která tiskové oznámení rozesílala, se dokonce ani nedařilo poslat zpět zprávu. Agentura Reuters uvedla, že všechny odeslané zprávy se vracely jako nedoručitelné.

Mluvčí Walmartu nakonec pro agenturu Reuters skutečně potvrdil, že zaslaná zpráva byla falešná.

Kurz vzápětí klesl ze zmiňovaného maxima prakticky na původní hodnotu – na 176 dolarů (3780 Kč). V úterý dopoledne se jedna virtuální mince obchodovala za 180 dolarů (3870 Kč).

Salvador přišel kvůli propadu bitcoinu o 40 milionů korun. Přesto vyrazil na další nákupy

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám