Hlavní obsah

První země přijme bitcoiny jako oficiální měnu. Většina lidí je ale proti

– San Salvador
Novinky, rim

Už v úterý přijme Salvador jako první země na světě bitcoiny jako oficiální platidlo. A to i navzdory tomu, že většina obyvatel se v průzkumu vyjádřila proti. Velkým zastáncem kryptoměn je však prezident této středoamerické země Nayib Bukele, právě na jeho popud parlament zavedení bitcoinu posvětil.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z průzkumu Central American University vyplynulo, že se zavedením bitcoinu jako oficiální měny nesouhlasí více než dvě třetiny respondentů. Devět z deseti dotázaných navíc nemá o fungování bitcoinu jasnou představu.

Alarmující je také to, že osm z deseti respondentů vyjádřilo pouze malou nebo nulovou důvěru v používání nejznámější kryptoměny na světě. V hlavním městě San Salvadoru se dokonce konaly i demonstrace proti začátku placení bitcoinem.

Proti záměru Salvadoru se postavila také Světová banka, která odmítla žádost této středoamerické země na pomoc při realizaci platebního systému založenému na kryptoměnách.

Salvador se chce stát kryptoměnovou velmocí. Bitcoiny bude těžit pomocí sopek

Internet a PC

Přijdou zahraniční investoři?

Bukele si od zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla slibuje především to, že Salvadorci žijící v zahraničí budou moci snadněji posílat peníze zpět do své vlasti. V současnosti je totiž tamní ekonomika na penězích ze zahraničí prakticky závislá. Zahraniční platby tvoří 22 procent hrubého domácího produktu země.

„Bitcoiny představují cestu, jak vytvořit nová pracovní místa a jak pomoci lidem s jejich finančním začleněním do legální ekonomiky,“ prohlásil Bukele s tím, že „70 procent obyvatel nemá bankovní účet a pracuje načerno“.

S ohledem na to, jak jsou bitcoiny prakticky po celém světě populární, si prezident Salvadoru od svého návrhu slibuje, že do země přijdou nové investiční pobídky od fanoušků kryptoměn.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

Co je bitcoin

Nejznámější kryptoměna v otevřené, zcela decentralizované internetové platební síti. Získává se tzv. počítačovou těžbou. Lze jí platit jen jednou, použít lze i zlomek bitcoinu. Celkové množství je omezené zdrojovým kódem sítě. Většina bitcoinů bude zřejmě vytěžena do konce dekády, ale jinak těžba může trvat ještě století. Na světě jsou tisíce podobných digitálních měn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám