Hlavní obsah

Konec balamutění. Operátoři budou muset uvádět přesnou rychlost internetu

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve smlouvách – a zároveň i v nabídkách – budou muset operátoři od příštího roku uvádět přesnou rychlost internetového připojení. To by mělo lidem pomoci v rozhodování, jakého poskytovatele připojení si skutečně vyberou. V rozhovoru s ČTK to uvedla předsedkyně ČTÚ Hana Továrková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Operátor již nebude moci říct, že nabízí 100 Mbit/s, když ta služba poběží stomegabitovou rychlostí jen třeba jednu minutu denně. To už nepůjde," uvedla Továrková pro ČTK. Deklarovanou rychlost bude muset služba splňovat 90 procent dne.

Spotřebitele o tom chce ČTÚ ještě před Vánoci informovat v osvětové kampani. Úřad podle ní nechce jít od začátku cestou sankcí, ale chce spíše upozorňovat. Nicméně již má informace o firmách, které se chystají záměrně nařízení regulátora nedodržovat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková

Tristní rozdíly v rychlostech

Pracovníci úřadu se na kvalitu internetového připojení zaměřili již během letních měsíců. Už tehdy se ukázalo, že situace v Česku je tristní. Reálné rychlosti jsou totiž značně nižší než ty inzerované.

Při kontrolním měření vykazovalo 16 procent přípojek velkou odchylku od deklarované rychlosti. V 36 procentech případů se ukázalo, že dokonce přípojky u zákazníků nejsou schopné uváděné maximální rychlosti dosáhnout. Důvodem je snižování šířky pásma nebo velká vzdálenost od ústředny.

Rychlost mobilního internetu LTE v srpnu klesla na 31,1 Mbit/s

Internet a PC

„Proto ČTÚ považuje za nezbytné závazně stanovit definice parametrů kvality služby a odchylek od skutečného výkonu služby tak, aby poskytovatelé nemohli nadále lákat koncové uživatele na nereálnou kvalitu připojení,“ konstatovali již dříve zástupci úřadu.

Koncoví uživatelé by podle nich měli mít pro své rozhodování o výběru poskytovatele připojení k dispozici relevantnější a přehlednější informace.

V České republice nabízí přístup k internetu prostřednictvím pevných sítí 2055 operátorů a skrze mobilní sítě 205 poskytovatelů. Dalších 144 společností nabízí připojení oběma zmiňovanými způsoby.

Inzerovaná rychlost internetu neodpovídá realitě, zlobí se ČTÚ. Chystá se změna

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám