Hlavní obsah

Je to správné rozhodnutí, vítají investoři rozhodnutí Tesly bojkotovat bitcoiny

Boston

Hned několik investorů přivítalo rozhodnutí amerického výrobce elektromobilů Tesla o tom, že přestane přijímat platby v bitcoinech. Změnu postoje k nejznámější kryptoměně na světě oznámil šéf automobilky Elon Musk s tím, že má obavy o negativních dopadech těžby bitcoinů na životní prostředí.

Foto: Ares Design

Tesla Model S

Článek

„Plýtvání energií by se mělo bránit,“ uvedl pro agenturu Reuters investiční ředitel Peter Branner ze společnosti APG Asset Management, která patří mezi investory Tesly. „A Tesla by se měla soustředit na své klíčové aktivity,“ dodal.

Podle britského investora Tesly, který si nepřál být jmenován, je nynější změna postoje podniku „varováním pro ty, kteří by mohli zvažovat zakomponování kryptoměn do své strategie“.

Musk to s bitcoiny myslí vážně, lidé za ně mohou kupovat elektromobily Tesla

Internet a PC

„V současné situaci zůstává pozitivní potenciál bitcoinu neprokázaný, negativa jsou však velmi reálná,“ prohlásil David Sneyd z týmu společnosti BMO Global Asset Management pro zodpovědné investování. Poukázal na obavy ohledně ekologických dopadů a ohledně využívání této měny při zločineckých aktivitách.

Automobilka Tesla se stala v únoru velkým hráčem na trhu s kryptoměnami, když nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Na to prakticky okamžitě reagoval kurz růstem o více než 10 tisíc dolarů (211 810 Kč) během jediného dne.

Foto: Ares Design

Tesla Model S

Minulý týden však Musk na Twitteru oznámil, že platby bitcoiny pozastavuje. Zdůvodnil to tím, že ho „trápí rostoucí spotřeba fosilních paliv při těžbě bitcoinu“. Zdůraznil ale přitom, že kryptoměny stále považuje za platidlo budoucnosti.

Počítá i s tím, že by lidé mohli opět v jeho automobilce bitcoiny používat, ale pouze ve chvíli, kdy těžba, která spotřebovává velké množství elektrické energie, nebude mít takový dopad na životní prostředí. Že by se těžil bitcoin v dohledné době ekologičtějším způsobem, je však velmi nepravděpodobné. Už jen kvůli tomu, že drtivá většina těžařů operuje v Číně.

Musk zařadil zpátečku, Tesla už nepřijímá bitcoiny

AutoMoto

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám