Hlavní obsah

Hrej a neplať 12/2004: Duke Nukem se vrací!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době se mi zdá, že budu muset přejmenovat Hrej a neplať na Hrej a vzpomínej. Hrdinou dnešní hlavní hry je totiž Duke Nukem. Na uklidnění si pak můžete zahrát velmi dobře zpracovanou Dámu.

Foto: Milan Hloušek

Nádvoří Kynšperského pivovaru se v sobotu promění na vánoční tržiště. Už dnes tu návštěvníky vítá ozdobený stromeček.

Článek

Duke Nukem - Waiting for Forever

Duke Nukem je v herním světě stejná celebrita, jako třeba Lara Croft. Poprvé se zjevil ale dlouho před ní a jeho neustálé návraty se herními dějinami táhnou jako tenká červená nit. Ať už jako plošinový hrdina, posléze v 3D střílečce a nakonec zase v plošinovce, vždy to byl tvrdý a nesmlouvavý komiksový hrdina.

A nyní se vrací. Je to myslím poprvé, co účinkuje ve freewarové hře, avšak nutno podotknout, že tím jeho výkon nijak neutrpěl. A zápletka? Zemi napadli mimozemšťané...

Ovládání velice připomíná legendární Abuse. Levou rukou a kurzorovými klávesami ovládáte Dukův pohyb, pravou pak myš, respektive míření a střelbu. Používání dalších kláves je uvedeno v nápovědě.

I kdyby hře nepomáhala známá tvář, řekl bych, že před sebou máme velmi povedenou akční plošinovku. Snad bych si jen trochu zanaříkal na vyšší obtížnost, ale je to opravdu jen drobná vada na kráse.

DOWNLOAD, homepage, 5.8 MB, 8/10

Dáma 2004

Po hektolitrech krve a milionech utržených hlav mimozemšťanů z předchozí hry je zde titul, který je už ze své podstaty nenásilný a tudíž vhodný pro široký okruh hráčů.

Jedná se o Dámu od amatérského vývojového týmu Keensoft, který rok co rok vydává novou verzi. Na herním principu nejde vlastně nic měnit, a proto je veškerá pozornost zaměřena na grafiku, zvuky a zpracování obecně. To je jako vždy na velmi vysoké úrovni: šachovnici si můžete prohlížet z mnoha úhlů, vše je hezky nasvíceno a vystínováno a k dokreslení hraje příjemná hudba, která má ovšem za následek značné zvětšení instalačního souboru. Proto si z homepage Keesoftu můžete stáhnout i verzi bez hudby.

Těžko na závěr vynášet nějaké kategorické soudy: dámu jako hru musíte mít rádi a pak vás toto její zpracování rozhodně nezklame.

DOWNLOAD (s hudbou), DOWNLOAD (bez hudby), homepage, 5 MB (s hudbou), 1 MB (bez hudby), 8/10

N

Hra s poněkud podivným názvem je jistou variací na žánr plošinovek, ovšem nebojte se, nebude se jednat o bezduché a již tolikrát omílané pobíhání zleva doprava a střílení po všem, co se hýbe, ale o absolutně nenásilné sbírání diamantů.

Dobře, přiznávám, to už tady taky bylo (a ne jednou), ale zde je celá záležitost podána natolik originálním způsobem, že mě dokázala zaujmout na dobu delší, než je pouhých pár minut.

Rozepisovat se nějak obšírněji o principu hraní je zbytečné, musíte to zkrátka vidět sami. Jedná se o již sbírání diamantů ve světě, kde neplatí fyzikální zákony přesně tak, jak je známe.

DOWNLOAD, homepage, 0.9 MB, 8/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 7/2004: Třikrát Arkanoid

Dnešní vydání bude poněkud monotématické, protože se nám do něj sešly hned tři různé verze populární hry známé pod názvem Arkanoid.

Hrej a neplať 9/2004: Návrat starých časů

Herní tvůrci čím dál tím hůře hledají nějaké originální nápady pro své nové tituly, a proto se čím dál tím častěji uchylují k předělávání starých a ještě...

Výběr článků

Načítám