Hlavní obsah

EU chce digitální daň i v případě, že se zbytek světa nedohodne

Brusel

Pokud se do konce roku 2020 nepodaří dosáhnout celosvětové dohody o digitální dani, bude Evropská unie jednat sama. Při úterním slyšení před členy výborů Evropského parlamentu to řekla kandidátka na místopředsedkyni Evropské komise Margrethe Vestagerová. Dánka, která pracovala již v dosluhující komisi Jeana-Claudea Junckera, má v novém týmu Ursuly von der Leyenové zajistit připravenost Evropy na digitální věk a bdít nad konkurenčním prostředím.

Foto: Yves Herman, Reuters

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Článek

"Doufám, že najdeme celosvětovou shodu," uvedla k tématu digitální daně Vestagerová na slyšení před členy tří výborů Evropského parlamentu: výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO) a pro hospodářství a měnu (ECON). "Pokud ale celosvětovou dohodu nedokážeme nalézt, jsme skutečně připraveni jednat sami," dodala dánská politička.

Trump slíbil odvetu za digitální daň, kterou přijala Francie

Internet a PC

Čas na uzavření globální dohody je podle ní do konce roku 2020. Velké mezinárodní internetové společnosti musí podle kandidátky na místopředsedkyni EK platit na daních "svůj spravedlivý podíl".

Už v prvních stech dnech ve funkci chce Vestagerová předložit návrhy zaměřené na další rozvoj umělé inteligence v Evropské unii. "Potřebujeme pravidla, abychom zajistili, že umělá inteligence bude používána v souladu s etickými pravidly, aby podporovala lidská rozhodnutí, a ne aby je podkopávala," uvedla. Cílem je připravit Evropu na "digitální éru".

Regulovat je podle Vestagerové třeba také to, jak firmy "sbírají, skladují a používají data", a to tak, "aby to pomáhalo společnosti".

Reklama

Související témata:

Související články

Rakousko hodlá zavést vlastní digitální daň

Rakousko hodlá zavést vlastní daň z digitálních služeb, které by podléhaly příjmy velkých internetových firem, jako je například Google, Facebook nebo Amazon....

Výběr článků

Načítám