Hlavní obsah

„Bitcoinem platit nechceme.“ Tisíce lidí vyrazily v Salvadoru do ulic

– San Salvador
Novinky, rim

Už více než týden používá Salvador bitcoin jako oficiální platidlo. Přinejmenším tisícům lidí se to ale nelíbí, ti vyrazili do ulic hlavního města protestovat proti způsobu vládnutí prezidenta Nayiba Bukeleho a jeho kontroverznímu rozhodnutí zavést v zemi kryptoměnu bitcoin jako zákonné platidlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Salvadoru tisíce lidí protestovaly proti prezidentovi a bitcoinuVideo: Reuters

 
Článek

„Už dost! Nechceme platit bitcoinem! Bukele je diktátor,“ skandovali nespokojení lidé v ulicích. Na tričkách a transparentech měli logo bitcoinu zakryté symbolem zákazu.

„To, co vláda dělá, je arogantní. Je to autoritářství,“ uvedla pro agenturu Reuters jedna z protestujících Dora Riverová.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Protesty v Salvadoru.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Jedna z protestujících proti prezidentovi.

Podle agentury AP demonstranti poškodili v San Salvadoru několik bankomatů, které byly nově instalovány právě kvůli transakcím s bitcoiny. Protestující tvrdili, že bitcoin může způsobit finanční nestabilitu a vést k nezákonným transakcím.

Demonstranti vyrazili do centra San Salvadoru v den dvoustého výročí získání nezávislosti země. Demonstranti byli nakonec rozehnáni policisty, uvedla agentura Reuters.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Protesty v Salvadoru.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Protestujícím vadí přijetí bitcoinu jako zákonného platidla.

Bitcoin má i příznivce

Jak upozornil server BBC, bitcoin má nicméně v zemi také příznivce. Rodinnou prodejnu má v San Salvadoru například Ed Hernandez, kde kromě potravin prodává i základní drogistický a hygienický sortiment, a ten si zavedení bitcoinu coby oficiálního platidla pochvaluje.

„Líbí se mi, že během pandemie koronaviru nebudu muset používat hotovost. Náš obchod navíc kryptoměny ochrání před padělanými bankovkami. Samozřejmě že má bitcoin také rizika, ale ta existují v životě u všeho,“ má jasno Ed Hernandez.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Prezident Salvadoru Nayib Bukele je velkým příznivcem bitcoinu.

Z nedávného průzkumu Central American University nicméně vyplynulo, že se zavedením bitcoinu jako oficiální měny nesouhlasí více než dvě třetiny respondentů. Devět z deseti dotázaných navíc nemá o fungování bitcoinu jasnou představu.

Alarmující je také to, že osm z deseti respondentů vyjádřilo pouze malou nebo nulovou důvěru v používání nejznámější kryptoměny na světě. V hlavním městě San Salvadoru se dokonce konaly i demonstrace proti začátku placení bitcoinem.

Po dolarech i bitcoiny. Salvador má novou oficiální měnu

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám