Hlavní obsah

Salvador má v bitcoinech 440 milionů korun. A další chce těžit

– San Salvador
Novinky, rim

Prezident Salvadoru Nayib Bukele prohlásil, že jeho země drží 400 bitcoinů. Cena jedné virtuální mince se v současnosti pohybuje mezi 51 a 52 tisíci dolary, kurz jedné tak odpovídá zhruba 1,1 milionu korun. Tato středoamerická země tak má v nejznámější kryptoměně na světě 440 milionů korun.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

Článek

Bukele se pochlubil „digitálním bohatstvím“ země k příležitosti zavedení bitcoinu jako oficiálního platidla. Obyvatelé Salvadoru totiž mohou používat bitcoin úplně stejně jako americké dolary – kdokoliv může za bitcoiny kupovat běžné produkty, potraviny, ale například i půdu a nemovitosti.

Salvador je vůbec první zemí na světě, kde je jakákoliv kryptoměna považována za oficiální měnu. Obyvatelé mohou využívat speciální digitální peněženku Chivo, do které se přihlásí prostřednictvím svých chytrých telefonů s pomocí národního ID.

Po dolarech i bitcoiny. Salvador má novou oficiální měnu

Internet a PC

Aby země lidi skutečně nalákala k používání bitcoinu, rozdá všem uživatelům aplikace při prvním aktivování tuto kryptoměnu ve výši zhruba 30 dolarů (643 Kč).

Salvador má přitom aktuálně v držení již zmiňovaných 400 bitcoinů. Středoamerická země je přitom nenakoupila s žádným velkým předstihem, kdy byl kurz ještě výrazně nižší. Polovinu virtuálních mincí zakoupila až v tomto týdnu, kdy se hodnota jedné virtuální mince obchodovala nad hranicí 50 000 dolarů (1 072 750 Kč).

„Jako všechny inovace projde i bitcoin v Salvadoru cestou učení. Každá cesta do budoucnosti je taková, a ne všeho se dosáhne za den nebo za měsíc,“ prohlásil Bukele na Twitteru.

Obyvatelé bitcoiny nechtěli

Z nedávného průzkumu Central American University přitom vyplynulo, že se zavedením bitcoinu jako oficiální měny nesouhlasí více než dvě třetiny respondentů. Devět z deseti dotázaných navíc nemá o fungování bitcoinu jasnou představu.

Alarmující je také to, že osm z deseti respondentů vyjádřilo pouze malou nebo nulovou důvěru v používání nejznámější kryptoměny na světě. V hlavním městě San Salvadoru se dokonce konaly i demonstrace proti začátku placení bitcoinem.

Salvador bude bitcoiny i těžit

Salvador přesto vidí v bitcoinech svou budoucnost. Bukele se netají tím, že by rád svůj stát proměnil v kryptoměnovou velmoc. Dosáhnout toho chce i ekologickou těžbou.

Salvador v současnosti vyrábí elektřinu nejčastěji z obnovitelných zdrojů, podle serveru ThinkGeoEnergy jde zhruba o 64 % celkové produkce. V této cifře je přitom započítána zejména vodní, ale také solární a geotermální energie.

Právě geotermální energie je ale využívána jen v menší míře, touto cestou se využívá asi jen 204 MW. Vzhledem k velkému množství sopek je ale celkový potenciál až 644 MW, nedávno například státní energetická společnost LaGeo provedla nový vrt se silou 95 MW.

Salvador se chce stát kryptoměnovou velmocí. Bitcoiny bude těžit pomocí sopek

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám