Hlavní obsah

Bitcoin si stále drží vysoký kurz, blíží se absolutnímu rekordu

Vysoký kurz, na který se bitcoin vyšplhal minulý týden v pátek, ukazují jednotlivé burzy v případě nejznámější kryptoměny na světě i v pondělí. Ráno se jedna virtuální mince obchodovala za 62 360 dolarů (1 368 700 Kč), což se blíží absolutnímu rekordu.

Článek

V pátek před půlnocí byl kurz 62 858 dolarů (1 379 230 Kč). I když během víkendu kurz mírně kolísal, v pondělí ráno byla hodnota tedy prakticky totožná. Přitom přesně před týdnem se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala jen za 56 250 dolarů (1 234 240 Kč).

Zatím absolutní rekord byl v případě bitcoinu stanoven v dubnu na 64 829 dolarů (1 422 980 Kč), následně ale přišel velký pád až pod hranici 30 000 dolarů, což odpovídá 658 500 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Podle agentury Bloomberg analytici nyní očekávají, že bitcoin bude atakovat rekordní kurz z letošního dubna. Důvodem růstu je zájem spekulantů, kteří sázejí na růst kurzu, ale také pokles obav z kroků regulačních úřadů proti kryptoměnám.

Investoři také sázejí na to, že regulační orgány v USA brzy schválí první veřejně obchodovaný fond (ETF), který se zaměřuje právě na bitcoin futures.

Bitcoin se blíží absolutnímu rekordu. Jedna mince má hodnotu téměř 63 000 dolarů

Internet a PC

Ostatní kryptoměny však neposilují tak výrazným tempem jako bitcoin. Například ethereum mělo v pondělí ráno kurz 3873 dolarů (85 010 Kč), před týdnem to bylo 3544 dolarů (77 790 Kč). Absolutní rekord byl v případě etherea stanoven v květnu, kurz tehdy činil 4379 dolarů (96 110 Kč).

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Putinovi kryptoměny nevadí. Ani jako platidlo

V letošním roce sílí v různých koutech světa snahy o regulaci kryptoměn. Ruský prezident Vladimír Putin se ale v rozhovoru pro server CNBC vyslovil pro jejich...

Výběr článků

Načítám