Hlavní obsah

Cena bitcoinu se opět vyhoupla nad 58 000 dolarů

Kurz bitcoinu i nadále pozvolna roste, ve čtvrtek ráno tak byla překonána hranice 58 000 dolarů, což odpovídá 1,27 milionu korun. Naposledy byla hodnota takto vysoko v květnu, rekordní dubnový kurz byl jen o pár tisíc dolarů vyšší.

Článek

V tomto týdnu jednoznačně nejvyšší kurz byl zaznamenán ve čtvrtek okolo 4. hodiny ranní středoevropského času. Tehdy se jedna virtuální mince obchodovala za 58 518 dolarů (1 280 350 Kč), následně ale kurz klesl zhruba o tisíc dolarů (21 880 Kč), i tak jde ale o jednu z nejvyšších hodnot od letošního května.

Přitom zkraje minulého týdne byl kurz pouze 50 226 dolarů (1 099 060 Kč), před 14 dny dokonce jen 42 666 dolarů (933 630 Kč). Zatím absolutní rekord byl v případě bitcoinu stanoven v dubnu na 64 829 dolarů (1 418 610 Kč).

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Salvadorci si zvykají na placení bitcoinem. Problémy přetrvávají

Internet a PC

Překvapivé je, že růst kurzu není u ostatních kryptoměn tak markantní. Například ethereum se před týdnem nabízelo za 3612 dolarů (79 070 Kč), aktuálně je to za 3661 dolarů, což odpovídá 80 150 Kč.

Podle agentury Bloomberg analytici nyní očekávají, že bitcoin bude atakovat rekordní kurz z letošního dubna. Důvodem růstu je zájem spekulantů, kteří sázejí na růst kurzu, ale také pokles obav z kroků regulačních úřadů proti kryptoměnám.

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám