Hlavní obsah

Australan chtěl obchodovat s bitcoiny. Banky mu ale zrušily účty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australan žaluje dvě banky kvůli zrušení účtů a požaduje po nich odškodnění 250 000 australských dolarů (asi 4,2 milionu Kč). Tvrdí, že mu zrušily účty téměř bez varování a znemožnily mu obchodovat s bitcoiny. Účty zavřelo tomuto muži více bank, jedna z nich to zdůvodnila tím, že účet vyšetřuje kvůli podvodu s kryptoměnami. Informoval o tom specializovaný web CoinDesk.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Allan Flynn provozoval digitální směnárnu registrovanou v Australském středisku transakčních zpráv a analýz (AUSTRAC). Bitcoiny nakupoval pro svých 450 klientů. Nyní tvrdí, že ve své činnosti nemohl po zrušení bankovních účtů pokračovat.

K soudu proto dal australské banky Westpac a ANZ. Účty, jichž měl během tří let kolem dvaceti, mu zavřely i jiné banky jako CBA, NAB, ING a Bendigo Bank. Banka Westpac to podle webu Australian Financial Review zdůvodnila tím, že účet „vyšetřují kvůli podvodu s kryptoměnami”.

„Jak mám legálně podnikat, když nemohu získat bankovní účet?” řekl Flynn Australian Financial Review. Podle této zprávy muž také uvedl, že zaměstnanec banky ANZ informoval o tom, že je Flynn vyšetřován, i jiné bankovní domy i jeho klienty.

Soud v USA poslal na deset let za mříže podvodníka s kryptoměnami

Internet a PC

Vzhledem k tomu, že cena kryptoměn v nedávné době výrazně vzrostla, zvažuje muž, že požadovanou kompenzační částku zvedne, uvedl server CoinDesk.

Jeden bitcoin se prodává za zhruba 36 500 amerických dolarů (asi 791 000 Kč). Za loňský rok se jeho cena zčtyřnásobila. Cena ale prochází výraznými výkyvy, výjimkou nejsou skoky kurzu směrem nahoru i dolů o několik tisíc dolarů za jediný den.

Má obří jmění, k hromadě bitcoinů mu ale chybí klíč

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám