Hlavní obsah

Apple pod tíhou kritiky couvl, přehodnotí přístup k zobrazování hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Apple se stala minulý týden terčem kritiky, když vyšlo najevo, že ukazuje jiné mapy Rusům a jiné zbytku světa. Podnik na výtky reagoval prohlášením, že přístup k zobrazování hranic přehodnotí. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Spor se přitom týká Krymského poloostrova, který Rusko před pěti lety zabralo Ukrajině. Americký podnik toto území ruským uživatelům zobrazuje jako součást Ruska, v jiných zemích se ovšem při stejném dotazu v aplikacích Mapy a Počasí ukazuje krymská metropole Simferopol bez upřesnění, v jaké zemi město leží.

Mluvčí Applu Trudy Mullerová zdůraznila, že podnik s logem nakousnutého jablka neučinil změny na mapách mimo Rusko a změnu pro ruské uživatele provedl kvůli novému zákonu, který v této zemi vstoupil v platnost.

Apple terčem kritiky. Rusům ukazuje jiné mapy než zbytku světa

Internet a PC

„Přezkoumáváme mezinárodní právo, jakož i příslušné americké a další vnitrostátní zákony, než do našich map zanášíme názvy, a v případě, že to vyžaduje zákon, provádíme změny. Hlouběji se teď zaměřujeme na to, jak zacházíme se spornými hranicemi, a v důsledku toho možná v budoucnu provedeme změny,“ konstatovala Mullerová agentuře Reuters.

Rusko i Ukrajina pozorně sledují, jak nadnárodní společnosti Krym označují. V roce 2014 ruská armáda po prozápadním zvratu v Kyjevě Krym obsadila. Moskva následně poloostrov anektovala s odvoláním na referendum, které ovšem ukrajinské vedení a západní státy označily za ilegální.

Evropská unie a Spojené státy neuznávají Krym jako ruské území. V reakci na anexi uvalily sankce na Rusko a na osoby spojené s porušením územní celistvosti Ukrajiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám