Hlavní obsah

Aktivista vyrazil do boje proti Applu. Kvůli sledování uživatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Organizace NOYB vedená rakouským aktivistou Maxem Schremsem předložila regulačním úřadům v Německu a ve Španělsku stížnosti, podle kterých americká společnost Apple porušuje pravidla Evropské unie, protože umožňuje sledování uživatelů telefonů iPhone bez jejich souhlasu.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Organizace NOYB uvedla, že německé a španělské úřady na ochranu osobních údajů požádala, aby prověřily legálnost sledovacích kódů IDFA, které se automaticky vytvářejí u každého telefonu iPhone. Tyto kódy jsou obdobou takzvaných cookies, jež používají internetové stránky k ukládání informací o činnosti uživatelů, napsala agentura AP.

„Sledování je povoleno pouze tehdy, pokud to uživatelé výslovně odsouhlasí,” uvedl právník NOYB Stefano Rossetti. „Apple sice zavedl ve svém internetovém prohlížeči funkce pro blokování cookies, do svých telefonů však vkládá podobné kódy, a to bez souhlasu uživatele,” dodal. Tento postup je podle něj „jasným porušením” zákonů Evropské unie o ochraně soukromí.

Organizace NOYB již podala řadu stížností na velké technologické společnosti. V důsledku takové stížnosti na provozovatele sociální sítě Facebook letos Soudní dvůr Evropské unie označil za neplatné rozhodnutí Evropské komise, které umožňuje firmám předávat osobní údaje uživatelů do Spojených států.

Google čelí v USA žalobě kvůli sledování soukromí uživatelů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám