Hlavní obsah

Špehovali majitele iPhonů. Apple je žene k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Došlápnout si na izraelskou společnost NSO Group před soudem se bude snažit Apple. Americkému počítačovému gigantu vadí, že tato firma vyvinula špehovací software Pegasus, který je možné využít k napadení chytrých telefonů iPhone.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žalobou chce americký podnik dosáhnout toho, že NSO Group nebude moci používat jakékoliv technologie Applu. To v podstatě znamená, že pokud by byla žaloba úspěšná, zaměstnanci podniku by nemohli legálně využívat žádná zařízení s logem nakousnutého jablka ani žádný software.

„Žaloba má vyslat jasný signál, že Apple nedovolí, aby její uživatelé trpěli takovýmto zneužíváním,“ prohlásila Heather Grenierová, ředitelka pro obchodní spory Applu. Podle ní vytvořením nástroje Pegasus porušila NSO Group podmínky služeb Applu.

WhatsApp zažaloval izraelskou firmu NSO kvůli špehování lidí

Bezpečnost

Špionážní software Pegasus není určen běžným uživatelům, NSO Group s ním cílí na vlády, které díky němu získají vzdálený přístup k mikrofonům, fotoaparátům a dalším údajům v iPhonech. Využít jej je nicméně možné také na zařízeních s konkurenčním Androidem, nezaměřuje se tedy výhradně na platformu iOS.

Software je navržen tak, aby dokázal telefony napadnout, aniž by to vyžadovalo jakoukoliv akci ze strany uživatele. Navíc v napadeném zařízení nezanechává vůbec žádné stopy. Jeho odhalení tedy není vůbec jednoduché, a to i zpětně.

Bezpečnostní experti již dříve upozornili na to, že Pegasus je prakticky po celém světě zneužíván k pronikání do telefonů aktivistů za lidská práva, novinářů, ale například i členů katolického duchovenstva.

I kvůli tomu americké ministerstvo obchodu zařadilo nedávno firmu NSO Group na černou listinu. Kvůli tomu má podnik omezený přístup k americkým technologiím a investicím.

USA přidaly na černou listinu sedm čínských superpočítačových firem

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám