Hlavní obsah

Ruský úřad civilního letectví se vrací k tužce a papíru. Hackeři mu smazali data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Perné chvilky zažívají administrátoři IT infrastruktury ruského úřadu pro civilní letectví Rosaviatsia. Hackerům se totiž podle všeho podařilo odcizit z počítačových serverů tohoto úřadu velké množství dat, která rovnou smazali. A žádná záloha není k dispozici, upozornil na to server The Aviation Herald.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Interní dokumenty a soubory, ale také registrační data letadel, celé e-mailové schránky a další citlivé soubory, to všechno obsahovala uniklá databáze o velikosti 65 TB. Jde zatím o největší „zářez“ hackerů od začátku kybernetické války, kterou po vpádu Rusů na Ukrajinu vyhlásilo Moskvě hnutí Anonymous.

Ke kybernetickému útoku na úřad pro civilní letectví se zatím žádný hacker nepřihlásil.

Server Aviation24 ale upozornil, že v pondělí čelily stránky úřadu favt.ru kybernetickému nájezdu, kvůli kterému byly pro uživatele zcela nedostupné. Právě tehdy se měli hackeři zmocnit citlivých dat, která rovnou smazali.

Rosaviatsia zatím útok hackerů oficiálně nepřiznal. Pracovníci úřadu nicméně v prohlášení přiznali „poruchu počítačových systémů“. Kvůli tomu podle serveru The Aviation Herald úřad přešel zpět k papírovým registracím a formulářům. Když je potřeba vyřešit nějakou záležitost mimoresortně, používají se místo e-mailů klasické dopisy.

Největší problém však představují chybějící data. Žádná záloha totiž podle všeho není k dispozici, a tak je není možné jakkoliv obnovit.

Jak moc zasáhne útok hackerů nebe nad Ruskem, se ukáže teprve až v nadcházejících dnech.

Kreml, Sberbank, Aeroflot. Čelíme bezprecedentním kybernetickým útokům, přiznalo Rusko

Bezpečnost

Útoky se množí

Válku Rusku vyhlásilo hnutí Anonymous na konci února, od té doby počítačoví piráti provedli již tisíce útoků na počítačové systémy země. Jde o odvedu za vpád ozbrojených sil na Ukrajinu.

V pondělí ráno se hackeři například pochlubili, že napadli počítačové systémy rozhlasové a televizní společnosti VGTRK, odcizili 870 GB dat.

Hackeři se svým úlovkem pochlubili na Twitteru.

Na konci minulého týdne se pak uskutečnil útok na Centrální banku Ruské federace, ze které bylo ukradeno více než 35 000 dokumentů. Tato databáze obsahuje tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz, uvedli hackeři ze skupiny Black Rabbit.

Tajné dohody i převody peněz. Hackeři zveřejnili ukradená data z ruské centrální banky

Bezpečnost

Už v polovině března se hnutí Anonymous pochlubilo útokem na počítačové systémy ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor. Utajované soubory zveřejnili hackeři na internetu, odkud si je může stáhnout kdokoliv. Konkrétně jde o balík o velikosti 820 GB, který obsahuje přesně 363 994 souborů ve 43 593 adresářích.

Anonymous hacknuli ruský úřad Roskomnadzor. Zveřejnili 360 tisíc utajovaných dokumentů

Bezpečnost

Reklama

Související články

Twitter si došlápnul na Anonymous

Sociální síť Twitter zablokovala v sobotu jeden z účtů hackerského hnutí Anonymous. Zástupci Twitteru oficiálně nezdůvodnili, proč k blokaci došlo. Hnutí...

Anonymous vyhnali z Ruska další společnost

Švýcarský Geberit je další společností, která po výhrůžkách hackerů z hnutí Anonymous opouští Rusko. Tato nadnárodní skupina specializovaná na výrobu a dodávky...

Výběr článků

Načítám