Hlavní obsah

Ruské ministerstvo kultury čelilo nájezdu hackerů, zmocnili se 230 000 e-mailů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Databázi o velikosti 446 GB se podařilo ukrást hackerům z počítačových systémů Ministerstva kultury Ruské federace. Jde především o e-mailovou korespondenci, všechny získané zprávy zveřejnilo hnutí Anonymous na internetu. Stáhnout si je tak nyní může kdokoliv.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hackeři se pochlubili, že jen v tomto týdnu ukradli z různých ruských cílů už bezmála 600 000 e-mailů. „A to včetně 230 000 zpráv z ministerstva kultury, které je zodpovědné za státní politiku týkající se umění, kinematografie, kulturního dědictví i kultury,“ uvedli na Twitteru hackeři z hnutí Anonymous.

Na krádeže celých databází z různých ruských úřadů a společností se hackeři soustředí již od konce února, kdy vyhlásili Rusku kybernetickou válku – kvůli vpádu ozbrojených sil na Ukrajinu.

Útočili na oligarchu i banku

Hnutí Anonymous například napadlo počítačové systémy soukromé investiční společnosti Marathon Group, která je vlastněná ruským oligarchou Alexandrem Vinokurovem. „Hacknuli jsme společnost Marathon Group a zveřejnili 62 000 e-mailů této ruské investiční společnosti, která je vlastněná oligarchou Alexandrem Vinokurovem,“ uvedlo hnutí Anonymous na Twitteru.

Hackeři zároveň připomněli, že Vinokurov je zetěm ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. „Nepřestaneme, dokud neodhalíme všechna vaše tajemství,“ prohlásili hackeři.

Hackeři si došlápli na firmu ruského oligarchy. Uniklo 62 000 e-mailů

Bezpečnost

Na konci března se pak hackeři pochlubili, že napadli počítačové systémy rozhlasové a televizní společnosti VGTRK. Během útoku bylo odcizeno 870 GB dat přímo z VGTRK.

Jen krátce předtím se terčem útoku stala Centrální banka Ruské federace, hackeři zveřejnili více než 35 000 dokumentů. Ukradená databáze obsahuje tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz, uvedli hackeři ze skupiny Black Rabbit.

Tajné dohody i převody peněz. Hackeři zveřejnili ukradená data z ruské centrální banky

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám