Hlavní obsah

Ruské ministerstvo hlásalo pravdu o válce na Ukrajině. Díky hackerům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku je přísně zakázáno informovat o probíhající válce na Ukrajině jinak než o „speciální vojenské operaci“. Přesto ruské Ministerstvo pro mimořádné situace „přiznalo“ pravdu o tom, co se u jejich západních sousedů ve skutečnosti děje. S webem ministerstva si totiž pohráli hackeři.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Husarský kousek se podařil hackerům v noci na čtvrtek, jak informovalo na Twitteru hnutí Anonymous. Na stránce se tak přímo v ruštině zobrazovaly návštěvníkům informace o tom, že na Ukrajině zuří ničivá válka, při které umírají vojáci na obou stranách.

Hackeři publikovali na stránkách ministerstva také informace o tom, že ruská média jsou pod přísným dohledem ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor, a proto nemohou o ruské agresi na Ukrajině informovat objektivně, i kdyby sama chtěla.

Roskomnadzor se nechvalně proslavil striktním potíráním jiných než oficiálních zpráv Kremlu. Za zprávy, které budou ruskou agresi na Ukrajině nazývat jinak než „speciální vojenskou operací“, hrozí v Rusku až 15 let vězení. O tom, co je považováno za „lživé zprávy a dezinformace v Rusku“, rozhoduje právě Roskomnadzor.

Kreml, Sberbank, Aeroflot. Čelíme bezprecedentním kybernetickým útokům, přiznalo Rusko

Bezpečnost

Hackeři vyhlásili Rusku válku

Hnutí Anonymous vyhlásilo již na konci února Rusku kybernetickou válku, hackeři tak reagovali na invazi ozbrojených sil na Ukrajinu. Jen za první týden se jim podařilo zaútočit na 2500 ruských a běloruských cílů.

Nejčastěji využívali při těchto kybernetických nájezdech útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář, stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Do kyberválky se zapojila už i Čína. Ohrožené jsou i cíle v Česku

Bezpečnost

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem hackeři opakovaně vyřadili z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today.

Ta podle jejich prohlášení „šíří ruskou vládní propagandu“. Více než čtvrtina IP adres, které byly k útoku použity, pocházela ze Spojených států.

Způsobili jsme velké škody, hlásí hackeři po útoku na ruský ropný koncern v Německu

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám