Hlavní obsah

Pomsta za Ukrajinu. Hackeři zveřejnili videa z běloruského dohledového systému

Moskva/Minsk

Videa a další data z dohledového systému Kipod, který je hojně využíván v Bělorusku, zveřejnili hackeři v úterý na internetu. Rozhodli se tak kvůli zuřící válce na Ukrajině, neboť Bělorusové podle nich v celé agresi Rusku pomáhají.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Balík odcizených dat byl zveřejněn v úterý prostřednictvím webového projektu Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), kde jsou publikovány uniklé soubory pravidelně. Tyto internetové stránky jsou často označovány za nástupce WikiLeaks, tedy platformy pro zveřejňování utajovaných dokumentů.

Data o velikosti 1,2 GB pocházejí ze sledovacího systému Kipod, za kterým stojí ruská společnost Synesis. Tento dohledový systém je hojně používán v Bělorusku, ale také v dalších částech světa.

„Data jsme se rozhodli zveřejnit, protože běloruská vláda nyní převzala kontrolu nad systémem,“ informovali hackeři na serveru DDoSecrets.

I když byla data zveřejněna až v úterý, k napadení systému mělo podle vyjádření hackerů dojít již v srpnu roku 2020. Uniklý balík videí a dalších dat by tak neměl obsahovat aktuální údaje. I tak ale může být především pro Bělorusy cenným vodítkem, protože prostřednictvím balíku mohou snadno zjistit, kde konkrétně dohledový systém funguje.

Rusové kladou do počítačových systémů nástražné miny

Bezpečnost

Společnost Synesis byla již v minulých letech sankcionována Evropskou unií za to, že ruským a běloruským úřadům poskytla monitorovací platformu Kipod, která v praxi slouží ke sledování jednotlivců. Za pomoci umělé inteligence a strojového učení totiž dovedou kamery rozeznat prostřednictvím biometrických algoritmů konkrétní osoby.

Kipod kromě běloruské vlády využívá také Moskva ke sledování pohybu lidí v tamním metru, systém byl nicméně nasazen například i na některých čerpacích stanicích v Irsku a Velké Británii.

Ovládli kamery v Kremlu

Ještě větší úlovek se podařil hackerům zkraje dubna, podařilo se jim nabourat do počítačových systémů, prostřednictvím kterých jsou řízené bezpečnostní kamery v této největší obývané evropské pevnosti.

Jako důkaz úspěšného průniku do počítačových systémů zveřejnili tehdy hackeři i minutové video, které zachycuje Kreml i s jeho pracovníky z různých místností.

„Nepřestaneme, dokud neodhalíme všechna vaše tajemství. Nebudete schopni nás zastavit. Právě teď jsme uvnitř Kremlu,“ uvedli hackeři ke zveřejněnému záznamu na Twitteru.

Kdo by čekal, že se bude moci prostřednictvím videa z kamer podívat do soukromí Putina, byl by na omylu – ten na nahrávce vůbec není. I tak ale zveřejněné video dokazuje, jak nebezpeční hackeři pro ruský režim jsou.

Koneckonců kamery ovládla hackerská skupina Black Rabbit, která se hlásí k hnutí Anonymous. Právě tito hackeři již v minulém měsíci napadli počítačové systémy Centrální banky Ruské federace, během kybernetického nájezdu se jim podařilo odcizit více než 35 000 dokumentů – tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz.

Ukradli jsme data ruské centrální banky, chlubí se hackeři

Bezpečnost

Reklama

Související články

Útoky hackerů proti Rusku gradují

Hackerské útoky proti ruským cílům nabraly v posledních dvou týdnech na intenzitě. Kybernetičtí nájezdníci se už nesnaží pouze vyřadit jednotlivé weby v Rusku...

Výběr článků

Načítám