Hlavní obsah

Nemocnice potřebují čtyři miliardy na kybernetickou bezpečnost

Praha

Zdravotnická zařízení v Česku by potřebovala do roku 2023 investovat do kybernetické bezpečnosti více než čtyři miliardy korun. Vyplývá to z loňského průzkumu ministerstva zdravotnictví mezi více než 160 nemocnicemi. Na čtvrteční konferenci Academy of Health Care Management to uvedl poradce pro elektronizaci zdravotnictví ministerstva Matěj Adam.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Podle Adama se čtyři miliardy mohou zdát jako velká částka, je ale potřeba si uvědomit, že je určena pro velké množství zařízení, a také důležitost jejich ochrany v době koronavirové epidemie. V minulém roce se počet útoků na tuzemská zdravotnická zařízení zvýšil o desítky procent.

Ministerstvo má kybernetickou bezpečnost celého sektoru jako jednu ze svých priorit vedle rozvoje standardizace elektronického zdravotnictví, vytvoření centrální struktury pro e-health a podpory telemedicíny.

Resort počítá s tím, že v rámci národního plánu obnovy půjdou na zajištění kybernetické bezpečnosti pražských nemocnic dvě miliardy korun. Mimopražští poskytovatelé základních služeb by měli z programu IROP získat přes 2,04 miliardy Kč.

Kyberúřad zaznamenal při koronakrizi asi o třetinu víc incidentů

Bezpečnost

Slabé zabezpečení. Výjimkou nejsou ani „XPéčka”

Na slabé zabezpečení nemocnic upozornili bezpečnostní experti již dříve. „Tento problém je dalekosáhlejší: celá IT infrastruktura moderních nemocnic není řádně organizována a chráněna, s čímž mají problém organizace po celém světě,“ prohlásil Miroslav Kořen, generální ředitel pro východní Evropu kyberbezpečnostní společnosti Kaspersky.

„Například řada těchto zařízení běží na systému Windows XP a má stovky starých, nijak nezazáplatovaných zranitelností, které by mohly vést k úplnému prolomení vzdáleného systému. V některých případech mají navíc tato zařízení nezměněná výchozí hesla, která lze snadno zjistit pomocí manuálů dostupných na internetu,“ podotkl Kořen.

Účet za kyberútok na nemocnici v Benešově je 59 milionů. Pachatel se nenašel

Krimi

Útoky se nevyhýbají ani Česku

Podle nedávné studie této antivirové společnosti jsou každý měsíc podniknuty desetitisíce útoků na zdravotnická zařízení po celém světě. Jen za poslední tři měsíce loňského roku jich bylo uskutečněno více než čtvrt milionu.

„Ransomwarové útoky na nemocnice se v poslední době objevují poměrně často, což poukazuje na fakt, že nejde jen o slabou ochranu zdravotnických zařízení,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Útoky hackerů se nevyhýbají pochopitelně ani tuzemským nemocnicím. Podle údajů poradenských firem BDO a Bureau Veritas jen loni čelila útokům pětina českých zdravotnických zařízení.

Nejznámějším loňským případem bylo faktické odstavení počítačové sítě a následné ochromení nemocnice v Benešově. Od začátku letošního roku pak hackeři napadli například Fakultní nemocnici v Brně a nedávno Psychiatrickou nemocnici v Kosmonosech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám