Hlavní obsah

Nebyly to plané výhružky. Hackeři zveřejnili data z banky ruských oligarchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Hackeři ve středu zveřejnili e-maily a další data, které odcizili z počítačových systémů Petersburg Social Commercial Bank JSC, kterou hojně využívají ruští oligarchové. K útoku sice došlo již v polovině dubna, data nicméně hackeři zveřejnili až nyní.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Odcizená data byla zveřejněna prostřednictvím webového projektu Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), kde jsou publikovány uniklé soubory pravidelně. Tyto internetové stránky jsou často označovány za nástupce WikiLeaks, tedy platformy pro zveřejňování utajovaných dokumentů.

Celkem si z tohoto serveru mohou lidé stáhnout 229 000 e-mailových zpráv a 630 000 souborů. To odpovídá 542 GB dat, hackeři přitom původně tvrdili, že se jim podařilo získat soubory o velikosti 800 GB.

Drtivá většina zveřejněných dat je pochopitelně v ruštině. S ohledem na množství zveřejněných dat bude trvat klidně i několik týdnů, než se v nich podaří najít něco zajímavého.

Kam proudí peníze ruských oligarchů? Hackeři pronikli do privátní banky

Bezpečnost

Banka zatím mlčí

Zástupci banky průnik do svých systémů zatím oficiálně nepotvrdili, ani jej nijak nekomentovali.

Petersburg Social Commercial Bank JSC má pobočky v Moskvě i Petrohradě. Účet si v ní může založit teoreticky kdokoliv, banka se nicméně přímo na svých webových stránkách chlubí tím, že se zaměřuje na bonitnější zákazníky, respektive „firemní a privátní klientelu“.

Toho si byli evidentně hackeři vědomi ještě před útokem. Podle vlastních slov se totiž na tuto finanční instituci zaměřili především kvůli tomu, že ji hojně „využívají ruští oligarchové“. Uniklá data by tedy mohla prozradit více o finančních tocích lidí, na které jsou uvaleny sankce kvůli vpádu ruských ozbrojených sil na Ukrajinu.

Tajné dohody i převody peněz. Hackeři zveřejnili ukradená data z ruské centrální banky

Bezpečnost

Vykradli systémy ruské centrální banky

Již na konci minulého měsíce se podařilo hackerům nabourat do počítačových systémů Centrální banky Ruské federace. „Lidé by se neměli bát své vlády, vlády by se měly bát svého lidu,“ uvedli tehdy při zveřejňování utajovaných dokumentů hackeři ze skupiny Black Rabbit.

Odcizená databáze z počítačových systémů ruské centrální banky má velikost 28 GB a obsahuje více než 35 000 dokumentů. Všechny jsou v ruštině. Databáze obsahuje tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz, uvedli hackeři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám